Отборът на Арсенал постигна жизнено важна победа с 2:0 при домакинството срещу Манчестър Юнайтед в голямото дерби на 21-вия кръг на Висшата лига. Момчетата на Микел Артета изиграха много енергично и агресивно първо полувреме, в което отбелязаха и решителните два гола, дело на Никола Пепе и Сократис, за да не оставят никакви шансове на своите гости за по-добър резултат. 

40 снимки

Още в първите 30 секунди на срещата Маркъс Рашфорд получи шанс да стреля от около 25 метра, но ударът му беше право в ръцете на Бернд Лено. 

В 8-та минута, с буквално първата си добра атака в двубоя, момчетата на Микел Артета достигнаха до първото попадение в срещата. След добра комбинация по левия фланг между Пиер-Емерик Обамеянг и Сеад Колашинац, босненският бек пласира чудесно центриране към Никола Пепе на задната греда, който беше безпогрешен за 1:0. 

Само минута по-късно домакините можеха вече да са с два гола напред. След чудесни индивидуални действия на голмайсторът Пепе, котдивоарският нападател пласира центриране на задната греда, където Обамеянг се опита да вкара от въздуха, но не уцели вратата. 

В 32-та минута Арсенал пропусна феноменална възможност за второ попадение. Никола Пепе напредна от десния фланг към вратата и подаде към Александър Лаказет в наказателното поле. Нападателят успя да излъже Хари Магуайър с тяло и да излезе в чиста позиция за гол, но в решителният момент не успя да нанесе точен удар. Само 30 секунди по-късно Лукаш Торейра получи шанс да стреля от границата на наказателното поле, но шутът му мина съвсем малко встрани. 

Домакините продължиха да са по-добрият отбор на терена и в 38-та минута отново резултатът можеше да стане 2:0. След грешка при изнасянето на топката на Давид Де Хеа топката попадна в краката на Никола Пепе. Той преодоля Матич и пласира чудесен удар от 20 метра, който обаче срещна десния страничен стълб на вратата на Юнайтед. 

В 42-та минута нещата за "червените дяволи" станаха още по-сложни. След центриране от ъглов удар на Месут Йозил Александър Лаказет отклони на първа греда и принуди Де Хеа да се намеси по инстинкт. При добавката обаче Сократис беше на правилното място, за да удвои аванса. 

В 54-та минута Даниел Джеймс опита да стреля от много малък ъгъл, но ударът му, макар и точен, не беше достатъчно силен, за да затрудни Бернд Лено. Две минути по-късно Фред опита мерника си от 25 метра, но отново право в тялото на Лено. 

В 59-та минута гостите изпуснаха може би най-доброто си положение от началото на срещата. След пробив през центъра на Неманя Матич сърбинът успя да промуши пас към Андреас Перейра в дълбочина. Бразилецът стреля силно от много малък ъгъл, но топката срещна страничната част на мрежата. 

В 64-та минута, след разбъкване в наказателното поле, топката стигна до краката на Маркъс Рашфорд, но ударът му от границата на наказателното поле профуча доста над вратата на Бернд Лено. 

Девет минуту по-късно Антони Марсиал отклони атрактивно с петичка за нахлувашия от втора позиция Мейсън Гринууд, който стреля в близкия ъгъл на Лено, но германецът беше на ниво и задържа топката в своите ръце. 

В рамките на две минути около 80-та минута Александър Лаказет и Букайо Сака имаха своите положения, но не успяха да преодолеят Давид Де Хеа за трети път. 

До края на срещата нови попадения нямаше и по този начин Арсенал се поздрави с първа победа в шампионата от почти месец. С актив от 27 точки "топчиите" се върнаха в челната 10-ка на класирането, съкращавайки разликата до "червнеите дяволи само на 4 пункта след 21 изиграни мача. 

Арсенал - Манчестър Юнайтед 2:0 

1:0 - Никола Пепе (8)

2:0 - Сократис (42)

Ето и съставите на двата тима: 

Арсенал: Бернд Лено, Ейнсли Мейтланд-Найлс, Сократис, Давид Луис, Сеад Колашинац, Лукаш Торейра, Гранит Джака, Никола Пепе, Пиер-Емерик Обамеянг, Александър Лаказет, Месут Йозил; (4-2-3-1)

Манчестър Юнайтед: Давид Де Хеа, Люк Шоу, Хари Магуайър, Виктор Линдельоф, Аарън Уан-Бисака, Неманя Матич, Джеси Лингард, Фред, Даниел Джеймс, Маркъс Рашфорд, Антони Марсиал; (4-2-3-1)