Арсенал разгроми Нюкасъл с класическото 3:0 в двубой от 19-ия кръг на Висшата лига. Головете бяха дело на Пиер-Емерик Обамеянг на два пъти, а един вкара и младокът Букайо Сака. 

Getty Images/Gulliver
16 снимки

Домакините започнаха мача по-активно, опитвайки се да придвижват топката бързо и да намират позиции за центриране. Отбраната на "свраките" все пак успяваше да ограничи до минимум възможностите пред противника. 

В 15-та минута дойде и първият значим пропуск в срещата. След добре изградена атака по десния фланг Емил Смит-Роу намери захождането на Букайо Сака, а неговото цетриране падна на крака на Пиер-Емерик Обамеянг, който обаче на празна врата някак уцели единствено горната греда. 

В 26-та минута Сака центрира от ъглов удар отляво на вратата на Дарлоу, а с глава от перфектна позиция Гранит Джака не успя да уцели вратата. Само минута по-късно Обамеянг отново беше изведен на добра стрелквоа позиция, но пак пропусна. 

В 44-та минута Обамеянг се опита да центрира, но изпълнението се отклони в бранител на гостите и принуди Карл Дарлоу да се намеси. Веднага след рестарта на второто полувреме "артилеристите" създадоха нов шанс, но удаът на Александър Лаказет от труден ъгъл в 47-та минута беше спасен с вещина от Дарлоу. 

Само 3 минути по-късно обаче домакините откриха. След контраатака Томас Партей намери Обамеянг на левия фланг, а габонецът надигра Щефан Крафт 1 на 1, след което разстреля стража на "свраките" за 1:0. 

В 56-та минута Анди Керъл си създаде стрелкова позиция от около 20 метра, но топката мина встрани. В 60-та минута обаче момчетата на Микел Артета отново вкараха след контра. Смит-Роу получи на фланга, отново надигра неубедителният Крафт, а след центрирането Сака беше безпогрешен от точката на дузпата за 2:0. 

В 67-та минута Лаказет можеше да оформи класически аванс за своя тим, но ударът му с глава беше париран майсторски от Дарлоу, който продължаваше да бъде подложен на истинска обсада. 

В 77-та минута интригата в срещата окончателно беше убита. След поредната чудесна флангова атака, този път отдясно, Седрик Соареш успя да центрира от самата аутлиния за непокрития Обамеянг, който направи резултата 3:0 с втория си гол в срещата. 

До края на мача не паднаха нови попадения и така "артилеристите" намериха място в топ 10 с актив от 27 точки. Мъките на Нюкасъл, от друга страна, продължават, след като тимът остана 15-ти, вече само на 7 точки над опасната зона. 

Арсенал - Нюкасъл 3:0

Ето и съставите на двата тима:

Арсенал: Бернд Лено, Седрик, Луис, Холдинг, Тиърни, Джака, Партей, Обамеянг, Смит-Роу, Сака, Лаказет;

Нюкасъл: Дарлоу, Люис, Кларк, Ласелс, Крафт, Лонгстаф, Шелви, Жоелинтон, Алмирон, Уилсън, Керъл;