Отборът на Арсенал показа лицето, което всички фенове на тима иска да виждат и победи напълно заслужено с 3:1 гостуващия на "Емиратс" Астън Вила в откриващ 9-ия кръг двубой в английската Висша лига. Томас Партей откри резултата в 23-ата, а в шестата минута от добавеното време на първата част Пиер-Емерик Обамеянг удвои. Емил Смит Роу направи резултата класически в 56-ата минута, а Джейкъб Рамзи отбеляза почетното попадение за гостите в 82-ата минута, с което беше оформен и крайния резултат.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Като цяло домакините напълно доминираха през всичките 90 минути и напълно заслужено се поздравиха с трите точки. "Артилеристите" тръгнаха силно в двубоя и направиха вихрено първо полувреме, в което отблязаха два гола, а дори можеха да стигнат и до още. През втората част домакините стингаха и до трето попадение, след което намалиха оборотите. От това се възползваха бирмингамци, които върнаха едно попадение, а дори имаха чудесна възможност да върнат интригата с пълна сила секунди по-късно, но така и не успяха да ополозотворят шанса си.

По този начин Арсенал се реваншира за двете последователни равенства - 0:0 срещу Брайтън и 2:2 срещу Кристъл Палас. Вила пък загуби за трети пореден път. В класирането "топчиите" се наместиха в първата половина на таблицата - на деветата позиция с 14 точки. "Виланите" остават 13-и с актив от 10 пункта. В следващия кръг възпитаниците на Микел Артета гостуват на Лестър, но преди това имат домакинство на Лийдс Юнайтед в турнира за Купата на Лигата. За Вила предстои домакинство на Уест Хем следващия уикенд. 

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Като титуляр за домакините бе Букайо Сака, който получи удар срещу Кристъл Палас в понеделник и беше заменен на полувремето. Английският национал и Пиер-Емерик Обамеянг атакуваха по крилата, а зад изнесения в предни позиции Александъре Лаказет действаше Емил Смит Роу. На пейката остана Никола Пепе. В средата на терена до Томас Партей бе поставен Алберт Самби Локонга, а след почивката се появи Мартин Йодегаард.

В нападение за Астън Вила започнаха Оли Уоткинс и Дани Ингс, а най-офанзивни функции от халфовете имаше Емилиано Буендия. Тайрън Мингс, Аксел Туанзебе и Езри Конса бяха тримата в защита за тима от Бирмингам. На вратата пък бе Емилиано Мартинес, който се изправи срещу бившия си отбор.


Срещата стартира нервно, като още преди да се изтекли и 30 секунди от нея играчите на двата тима се сдърпаха заради нарушение на Оли Уоткинс срещу Габриел Магаляеш. Нападателят на Вила пък получи ранен жълт картон.

В началните минути „виланите“ бяха доста по-активни и агресивни.

Все пак първата възможност се откри пред домакините. Букайо Сака се измъкна отдясно и центрира към далечната греда, където Пиер-Емерик Обамеянг опита акробатичен удар над глава, който обаче не му се получи. Последва и неточна добавка на Сака.

Капитанът на „артилеристите“ вкара топката във вратата в осмата минута, но след като беше вдигнат флага за засада.

Три минути по-късно Емил Смит Роу стрел от дистанция, но над вратата. 

Арсенал вдигна сериозно темпото и беше близо до откриването на резултата в 20-ата минута, когато Сака центрира от пряк свободен удар в наказателното поле, където Тайрън Миангс и Езри Конса играха последователно с глава, но не успяха да изчистят, а след това до топката стигна Томас Партей, който засече, но нацели напречната греда.

Три минути след това обаче Партей се реваншира. Коварен удар на левия бек на „артилеристите“ Нуно Тавареш се отклони в крака на противников защитник и токата излезе в корнер. След неговото изпълнение от страна на Смит Роу Партей се оказа на точното място в наказателното поле и с глава реализира за 1:0.

Домакините продължиха с вихрения натиск и след половин час игра имаха страхотна възможност за второ попадение. Смит Роу изведе по прекрасен начин отляво Нуно Тавареш към наказателното поле, който пусна успореден пас към Букайо Сака. Английският национал остана очи в очи с Емилиано Мартинес и стреля, но право в тялото на аржентинския страж. 

В добавеното време на първата част настана истинска драма на терена. Александър Лаказет падна в наказателното поле след контакт с Мат Таргет. Играта не беше спряна, а реферът Крейг Поусън даже даде и сигнал за край на полувремето. Чак след това той прегледа ситуацията и с помощта на системата ВАР той реши да отсъди дузпа за Арсенал. Обамеянг се зае с изпълнението, но Емилиано Мартинес спаси. При добавката обаче габонецът изпревари Конса и не сбърка - 2:0.

В началото на второто полувреме Вила най-сетне успя да стигне до положение пред вратата на Аарън Рамсдейл. Преди това в игра се появи Леон Бейли, който замени Аксел Туанзебе.

Две минути след старта на вторите 45 минути Уоткинс проби отляво в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но Рамсдейл парира.

Дани Ингс пък имаше претенции за дузпа в 48-ата минута, но съдията Крейг Поусън не видя основания да отсъди наказателен удар.

В 56-ата минута обаче Арсенал сложи точка на спора след чудесна триходова комбинация. Последното подаване беше на Обамеянг, който със страхотно докосване изведе Смит Роу отляво. 21-годишният хаф напредна към наказателното поле, влезе в него и стреля, като топката рикошира в крака на Мингс и след това да се отклони от гредата, след което влезе във вратата на Мартинес – 3:0.

В средата на втората част Лаказет се контузи и вместо него влезе Мартин Йодегаард.

В 62-ата минута Вила имаше шанса да върне едно попадение. Емилиано Буендия беше изведен отляво в наказателното поле зад защитата на Арсенал от Мат Таргет, но аржентинецът беше спрян от Рамсдейл, който блокира удара му. 

Арсенал обаче не спираше с атаките и при една от тях можеше да отбележи още един гол. Смит Роу намери Обамеянг вляво на атаката в 71-ата минута. Габонецът влезе в пеналтерията, финтира защитник и стреля технично към далечния ъгъл, но Мартинес спаси по отличен начин.

Бирмингамци успяха да върнат едно попадение в 82-ата минута. Леон Бейли направи чудесен пробив през центъра, смени рязко посоката и предостави топката на Джейкъб Рамзи, който с много прецизен изстрел реализира първия си гол за Вила във Висшата лига – 3:1.

Само две минути след това гостите можеха напълно да върнат интригата, когато Мат Таргет изпълни прекрасен дълъг тъч, който стигна до около точката за дузпа, но там Оли Уоткинс не успя да уцели вратата.

В последната минута от редовното време пред гостите се откри нова възможност за гол и отново Рамзи стреля, след като Томас Партей се подхлъзна, но ударът на халфа излезе в аут.

В последните секунди на срещата Бейли стреля от пряк свободен удар, но топката премина над напречната греда на Рамсдейл. По този начин приключи и двубоят – с победа за Арсенал.


FT | АРСЕНАЛ – АСТЪН ВИЛА  3:1

1:0 Томас Партей 23'

2:0 Пиер-Емерик Обамеянг 45+6'

3:0 Емил Смит Роу 56'

3:1 Джейкъб Рамзи 82'

Стартови състави на двата отбора:

АРСЕНАЛ (4-2-3-1): 32. Аарън Рамсдейл - 18. Такехиро Томиясу, 4. Бен Уайт, 6. Габриел Магаляеш, 20. Нуно Тавареш - 5. Томас Партей, 23. Алберт Самби Локонга - 7. Букайо Сака, 10. Емил Смит Роу, 14. Пиер-Емерик Обамеянг (к) - 9. Александър Лаказет 

Мениджър: Микел Артета

АСТЪН ВИЛА (3-4-1-2): 1. Емилиано Мартинес - 5. Тайрън Мингс (к), 16. Аксел Туанзебе, 4. Езри Конса - 3. Мат Таргет, 6. Дъглас Луис, 7. Джон МакГин, 2. Мати Кеш - 10. Емлиано Буендия - 11. Оли Уоткинс ж.к., 20. Дани Ингс 

Мениджър: Дийн Смит


Главен съдия: Крейг Поусън, Англия

Стадион: „Емиратс Стейдиъм“, Лондон, Англия