Ливърпул стовари цялата си атакуващата ярост над гостуващия Арсенал, побеждавайки го с 5:1 в зрелищен мач от 20-ия кръг на Висшата лига на Англия. Петте попадения за Ливърпул обаче дойдоха, след като Ейсли Мейтланд-Найлс изведе „артилеристите” напред в резултата в 11-ата минута.

В рамките на 120 секунди Ливърпул осъществи пълен обрат на "Анфийлд" след два гола на Роберто Фирмино (14’ и 16’). Садио Мане покачи в 32-ата минута, а Мохамед Салах вкара четвърти гол във вратата на Бернд Лено във втората минута от продължението на първата част от дузпа. Роберто Фирмино пък оформи своя хеттрик в 65-ата минута отново след наказателен удар.

Представянето от тима на Юрген Клоп бе наистина впечатляващо, като реакцията след допуснатия гол от лондончани в първите минути на срещата бе впечатляваща. По този начин Ливърпул продължава да е водач в класирането и вече има 54 точки в своя актив. Мърсисайдци водят с девет точки пред втория Тотнъм (45), а третият Манчестър Сити е с 44 точки, но с мач по-малко от "шпорите". Арсенал от своя страна остава на петото място с 38 точки, на шест пред шестия Манчестър Юнайтед, който е с мач пасив.


Ливърпул - Арсенал 5:1

0:1 Ейсли Мейтланд-Найлс (11')

1:1  Роберто Фирмино (14')

2:1 Роберто Фирмино (16')

3:1 Садио Мане (32')

4:1 Мохамед Салах (45+1')

5:1 Роберто Фирмино (65')


Юрген Клоп стартира с 4-2-3-1, като триото напред Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино бе подпомагано от Джорджинио Вайналдум, Фабиньо и Джердан Шакири. Единствената промяна на германеца бе с бразилецът Фабиньо, който заменя Джордан Хендерсън. Алисон е на вратата, а Върджил ван Дайк и Деян Ловрен е дуото в центъра на защитата.

Унай Емери пък започна с 4-2-3-1, като испанецът направи четири промени от равенството с Брайтън (1:1). Шкодран Мустафи се завърна в защитата, докато Аарън Рамзи, Енси Мейтланд-Найлс и Алекс Иуоби също почнаха от първата минута. Месут Йозил пропусна двубоя поради травма, докато Лаказет и Матео Гендузи са оставени на пейката.

Ливърпул стартира от самото начало, обсаждайки наказателното поле на Арсенал. Още във втората минута пък Андрю Робъртсън центрира отляво към наказателното поле, но Садио Мане не понечи да играе с топката и опасността приключи. Емери реагира минговено и наложи по-висока преса, която обаче без малко да доведе до гол за Ливърпул в шестата минута. Садио Мане комбинира отляво с Роберто Фирмино, който стреля, а Салах отклони с пета, но кълбото мина край десния страничен стълб на Бернд Лено.

В десетата минута Фабиньо подари топката на Алекс Иуоби след грешен пас отляво. Младокът напредна към наказателното поле, а на гърба му беше Деян Ловрен, който затвори ъгъла му, но въпреки това крилото на "топчиите" нанесе плътен изстрел с левия крак, а Алисон трябваше да се намесва, избивайки в корнер.

Донякъде учудващо, но Арсенал поведе в резултата на "Анфийлд" след грешка при изнасянето на топката от футболистите на Ливърпул. Иуоби открадна топката отляво и центрира на втора греда за Мейтланд-Найлс, който се "впусна" на шпагат и засече топката във вратата на домакините - 0:1.

Радостта от воденето в резултата на Арсенал трая по-малко от три минути, след като Ливърпул изравни в 14-ата минута. Фирмино комбинира със Салах, а египтянинът тръгна да минава през защитата на Арсенал. Лихтщайнер тръгна да чисти топката, но тя се удари в гърба на Мустафи, а Фирмино остана сам срещу вратата на Арсенал и вкара без да гледа към нея - 1:1.

В рамките на едва две минути Ливърпул осъществи пълен обрат срещу Арсенал. След като изоставаше в резултата, Фирмино изравни в 14-ата, а две по-късно отбеляза повече от красив гол. Бразилецът пое в центъра на терена и напредна, навръзвайки защитата на Арсенал и със стилен удар в долния ляв ъгъл, преодоля Бернд Лено.

Постепенно двата отбора понамалиха оборотите, а гостите разчитаха на контраатаки, след като испанецът Унай Емери отново върна футболистите си по-назад. 

Домакините пък вкараха трети гол след 32 минути игра. "Червените" изпълниха ъглов удар, а топката бе избита от първа греда от Обемеян към центъра. Андрю Робъртсън посрещна в средата и прати дълъг пас към Мохамед Салах. Звездата на мърсисайдци комбинира мигновено със Садио Мане, който трудно можеше да сбърка и направи резултата 3:1.

Ливърпул направи 4:1 в добавеното време на първото полувреме. Алисон Бекер подаде по превъзходен начин надясно към Роберто Фирмино, който подаде към Мохамед Салах. Той, от своя страна, напредна към вратата на "артилеристите", а Сократис Папастопулос ритна на два пъти египтянина, за да го събори в наказателното поле. Майкъл Оливър посочи бялата точка, а именно Салах със свиреп изстрел направи 4:1 резултата. Този гол пък е емблематичен, тъй като с него мачът между Ливърпул и Арсенал стана най-резултатният двубой между отбори от Висшата лига, като са отбелязани вече 154 гола в дуела помежду им.

В 48-ата минута Мохамед Салах демонстрира удивителната си скорост, получавайки топката след добър пас от Джердан Шакири. Египтянинът остана сам срещу Бернд Лено, но не нанесе удар, който да покачи още резултата за Ливърпул. В 54-ата минута Арсенал създаде много красива комбинация, а Рамзи намери с прекрасен пас на втора греда Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът трябваше само да чукне топката в опразнената врата, но вместо това я прати, неясно как, над гредата. Лайнсменът вдигна флага си за засада, която обаче след видеоповторенията остана дискусионна. Секунди по-късно Салах се впусна отдясно и комбинира с Шакири. Египтянинът финтира Сократис и пусна по земя, но Лено се намеси и хвана топката.

В 62-ата минута Фабиньо взе топката малко след центъра и подаде към Мохамед Салах. Той пък с прекрасен пас с пета елиминира Лоран Кошчелни и изведе Фабиньо да стреля. Той отправи удар, който бе отразен от Лено. В 65-ата минута влезлият като резерва Джордан Хендерсън центрира отдясно към Деян Ловрен. Хърватският бранител на Ливърпул обаче бе избутан в гърба от Сеад Колашинац, а това даде възможност на Майкъл Оливър да отсъди втора дузпа за Ливърпул. Титулярният изпълнител за тима на Юрген Клоп - Мохамед Салах, отстъпи на Фирмино да изпълни, а той оформи своя хеттрик срещу Арсенал.

Тимът на Унай Емери заигра значително по-освободено, за разлика от първото полувреме, и имаше атаки, които успяваха да бъдат осъществени. Мейтланд-Найлс можеше да намали пасива на своите в 73-ата минута, но току преди да нанесе удар след центриране на Лаказет, то Алисон Бекер се намеси. В последвалото нападение за Ливърпул пък Джердан Шакири отправи топовен удар от 30-ина метра, който обаче бе уловен от Бернд Лено.

В 85-ата минута съдията Майкъл Оливър подмина нарушение от Натаниел Клайн в наказателното поле срещу Александър Лаказет и Арсенал не получи дузпа. В 89-ата минута Хендерсън бе близо да се разпише в мача, но ударът му премина край левия страничен стълб на Лено. В добавеното време от срещата Салах стерля от малък ъгъл, но Лено изби в ъглов удар. Това бе и последният по-значим епизод от схватката между двата отбора.

Ливърпул ще гостува в първия си мач за 2019-а година, като визитата е повече от тежка срещу Манчестър Сити на 3-и януари. Арсенал пък приема навръх Нова година Фулъм в лондонско дерби.

 

Ливърпул (4-2-3-1): Алисон - Андрю Робъртсън, Деян Ловрен, Върджил ван Дайк, Трент Александър-Арнолд - Джорджинио Вайналдум, Фабиньо - Джердан Шакири - Садио Мане, Роберто Фирмино - Мохамед Салах

Мениджър: Юрген Клоп

Арсенал (3-4-2-1): Бернд Лено - Щефан Лихтщайнер, Шкодран Мустафи, Сократис - Сеад Колашинац - Лукас Торейра, Гранит Джака, Енси Мейтланд-Найлс - Аарън Рамзи, Алекс Иуоби - Пиер-Емерик Обамеянг

Мениджър: Унай Емери

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул

Съдия: Майкъл Оливър