Отборът на Арсенал завоюва за 14-и път ФА Къп в своята история, след като във финалния мач за сезон 2019/20 в турнира „артилеристите” преобърнаха Челси за 2:1 и грабнаха отличието за рекорден път. Кристиан Пулишич даде превес за „сините” след само пет минути игра, но два гола от капитана Пиер-Емерик Обамеянг (28-дузпа, 68) донесоха успеха за тима, воден от Микел Артета. По този начин испанецът триумфира в турнира като капитан и треньор на "топчиите" за първи път в историята на клуба. Отделно Артета стана първият треньор на Арсенал, който печели важен трофей от Джордж Греъм през сезон 1986/87.

Как Обамеянг вдигна Купата на ФА и я строши, може да видите тук (видео + галерия)

Иначе, Арсенал ще играе през следващата кампания и в Лига Европа, след като взе трофея, като класирането във Висшата лига не позволи на клуба да играе в Европа.

Това е първи голям трофей за испанеца, който води Арсенал от зимата, като отличието донякъде облекчава привържениците на тима от Северен Лондон, които определено не се радват на силни моменти през последните два сезона.

96 снимки

Артета остава с 10 човека от 11-те, които победиха Уотфорд в последния кръг на Премиър лийг. Единствената промяна е, че Хектор Бейерин стартира на десния бек вместо Джо Уилок, който ще е на пейката. Интересно е да се види как ще се справи Мейтланд-Найлс, който е титуляр, след като се справи брилянтно срещу Рахийм Стърлинг в полуфинала срещу Ман Сити.

Лампард също направи една промяна от победата над Манчестър Юнайтед за ФА Къп в полуфиналите. Кристиан Пулишич стартира в офанзивното трио, докато Н’Голо Канте остава на пейката. Кепа Арисабалага е резерва, а под рамката стартира Уили Кабайеро.

След само две минути игра Мейтланд-Найлс центрира отляво, справяйки се с Аспиликуета към Обамеянг. Той засече с глава и стреля към вратата на Челси, но встрани. Минути по-късно Мейсън Маунт стреля силно към вратата на Мартинес, а стражът на Арсенал направи добро спасяване, запращайки топката в корнер.

В петата минута „сините” откриха резултата. Жоржиньо подаде към Пулишич, който напредна през средата на терена. Той видя вляво Маунт в наказателното поле, който подаде успоредно за Жиру. Французинът пропусна за Пулишич, който прати топката във вратата на Арсенал – 1:0.

В десетата минута отново американската звезда на Челси затрудни стража на Арсенал, но Мартинес отново блокира удара му, макар при предходния да нямаше тази възможност. Шест по-късно Себайос стреля силно от дистанция след фаул, но топката профуча над напречната греда на Кабайеро. В 25-ата минута Никола Пепе реализира фамозен гол във вратата на Челси, но преди удара на французина топката, която бе подадена от Мейтланд-Найлс, се видя, че вторият е в засада и ВАР отмени попадението.

30 секунди по-късно Аспиликуета фаулира Обамеянг в наказателното поле на Арсенал и Антъни Тейлър посочи бялата точка след задържането на испанския бранител срещу капитана на Арсенал. Зад топката застана фаулираният Обамеянг, който с перфектен удар с десния крак изравни резултата - 1:1.

В 41-ата минута Пепе центрира отдясно към далечната греда, а Кабайеро пропусна да я отиграе. Тя отиде към Мейтланд-Найлс, който обаче не успя да засече в опразнената на Челси врата. В последната минута на първото полувреме Лаказет шутира мощно от пряк свободен удар от добра позиция, но топката не намери очертанията на вратата на Челси.

Второто полувреме започна с повече от лоша новина за Челси, след като Пулишич разтегна при един спринт и бе изваден от игра. В 57-ата минута Лаказет върна успоредно на дъгата на наказателното поле на "сините" за Обамеянг, който стреля от движение, но не успя да "намери" добре топката. Тя се върна назад за Джака, който с удар с левия крак почти не прехвърли трибуната зад вратата на "Уембли", пазена от Кабайеро. В 62-ата Рийс Джеймс стреля от диагонала към вратата на Мартинес, но също опитът му беше неточен.

В 68-ата минута Ектор Бейерин напредна с мощен спринт през средата на терена. Испанецът елиминира средната линия на тима от "Стамфорд Бридж", но бе спрян от Кристенсен. Все пак Пепе пусна вляво за Обамеянг, той финтира в наказателното поле Курт Зума и с финес прехвърли Кабайеро - 2:1.

В 73-ата минута Матео Ковачич бе изгонен след втори жълт картон и фарсът за "сините" бе пълен. Той влезе в краката на Гранит Джака и логично бе декориран завтори път. При повторенията се видя, че Ковачич игра за топката, но в крайна сметка Тейлър прецени да го изгони, а Джака подчерта с делата си, че е бил фаулиран грубо.

Последва изравнена игра, а Челси приложи натиск в добавеното време от Тейлър, което беше седем минути. Резервата Педро изтормози максимално Бейерин отляво, но до опасност пред вратата на Мартинес така и не се стигаше.

АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ 2:1

0:1 Кристиан Пулишич (5)

1:1 Пиер-Емерик Обамеянг (28)

2:1 Пиер-Емерик Обамеянг (68)

Стартовите състави на двата отбора:

Арсенал: Емилиано Мартинес – Роб Холдинг, Киърън Тиърни, Давид Луис, Ектор Бейерин –  ГранитДжака, Дани Себайос, Ейсли Мейтланд-Найлс – Никола Пепе, Александър Лаказет, Пиер-Емерик Обамеянг

Челси: Уили Кабайеро – Рийс Джеймс, Сесар Аспиликуета, Курт Зума, Анотонио Рюдигер, Маркос Алонсо – Жоржиньо, Матео Ковачич – Мейсън Маунт, Оливие Жиру, Кристиан Пулишич