След като прегази абсолютно всички през миналия сезон, Манчестър Сити започна впечатляващо и защитата на трофея си през тази кампания. "Гражданите" имаха наглед тежко първо препятствие в лицето на Арсенал, при това в Лондон. Но го прескочиха със завидна лекота с 2:0. 

В типичния си доминиращ стил "небесносините" не оставиха шанс на "артилеристите" и с по едно попадение във всяко полувреме подпечатаха успеха си в първото дерби за сезона в Премиършип. 

Рахийм Стърлинг откри резултата по-малко от четвърт час преди началото, а Бернардо Силва уби интригата в средата на втората част. А с оглед на пропуските, резултатът можеше да е и по-убедителен, но и това беше достатъчно за перфектния старт на Сити. 

Още от самото начало на мача шампионите наложиха бясно темпо, с което задушиха креативността на съперника. Играчите на Хосеп Гуардиола летяха по терена в търсене на бърза развръзка. И от първите минути имаха страхотни положения, като само добрите изяви на Петър Чех предотвратиха попадението. 

В 8-та минута Кайл Уокър проби в наказателното поле и потърси с центриране успоредно на голлинията свй съотборник, който да вкара на празна врата. Но чешкият страж пресече в последния момент тази ситуация и спаси. 

Още в следващата атака Рахийм Стърлинг направи фирмен бърз пробив и нахлу мощно на скорост в наказателното поле. Със страшен финт той се озова сам срещу Чех, но ударът му беше отразен от стража. 

Този мощен натиск на "гражданите" просто нямаше как да не се увенчае с успех. И голът в тяхна полза падна по-малко от четвърт час след началото. В 14-та минута Рахийм Стърлинг отново направи мощен пробив, преодоля двама защитници и мушна топката между други двама, за да препарира Петър Чех - 1:0. 

Бенжамен Менди и Рияд Марез направиха още две много хубави атаки, но в последния момент и те бяха спрени от чешкия ветеран. "Артилеристите" излязоха от този първоначален амок едва след 20-та минута. 

Първият шанс за тях се откри пред Ектор Бейерин в 21-та минута, когато испанецът беше изпуснат зад защитата и останал сам срещу Едерсон стреля силно, но бразилецът се прояви великолепно и изби. 

Но опасностите пред Чех не секнаха. В 27-та минута Рияд Марез беше близо до гола, когато стреля опасно от пряк свободен удар в долния ляв ъгъл на вратата, но стражът се намеси великолепно и изби. При добавката Аймерик Лапорт стреля в тялото на чеха и се стигна до корнер. 

Положенията пред вратата на Арсенал продължиха да валят, но пак нямаше попадения. Най-близо до гол преди почивката беше Рияд Марез в 42-та минута, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

Така първата част дойде само с един гол аванс за шампионите, макар че според показаното на терена преднината им трябваше да е много по-убедителна. И остана интрига и за второто полувреме. 

В началните минути след подновяването на играта Серхио Агуеро и Рияд Марез пропуснаха изгодни ситуации, но и "топчиите" се събудиха. В 56-та минута Александър Лаказет получи топката около границата на наказателното поле, но мощният му удар мина на сантиметри встрани от вратата. 

В 63-та минута страшен пропуск направи Серхио Агуеро, който получи топката зад защитата и направи 50-метров пробив, но ударът му беше спасен от Петър Чех. Ветеранът обаче капитулира в следващата атака. 

Тогава при поредната бърза контра топката стигна до Бенжамен Менди отляво в наказателното поле, той намери непокрития Бернардо Силва около точката на дузпата и португалецът с мощен шут прониза мрежата за 2:0. 

Това окончателно пречупи лондончани, които тъкмо бяха вдигнали нивото. Опасните им атаки секнаха, а близо до попадение бяха едва в 77-та минута. Тогава Пиер-Емерик Обамеянг получи топка зад защитата и прехвърли излезлия да го пресрещне Едерсон. 

Топката се озова в мрежата след рикошет в главата на Джон Стоунс, но попадението не беше зачетено заради засада. А такава определено имаше, както показаха видеоповторенията.

В края на мача разсеяна проява на Едерсон за малко да върне интригата в двубоя, но той поправи грешката си, хвърляйки се в краката на Александър Лаказет. В 86-та минута пък втори гол на Арсенал беше отменен заради засада и отново имаше такава. 

В крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и Сити започна по впечатляващ начин защитата на титлата си от миналия сезон. А Унай Емери има много върху какво да мисли след дебюта си начело на Арсенал. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Арсенал: Петър Чех, Ейнсли Мейтланд-Найлс, Шкодран Мустафи, Сократис Папастатопулос, Ектор Бейерин, Гранит Джака, Матео Гендузи, Месут Йозил, Аарън Рамзи, Хенрих Мхитарян, Пиер-Емерик Обамеянг;

Резерви: Бернд Лено, Мохамед Елнени, Роб Холдинг, Алекс Иуоби, Александър Лаказет, Щефан Лихтщайнер, Лукас Торейра;

Манчестър Сити: Едерсон, Кайл Уокър, Джон Стоунс, Аймерик Лапорт, Бенжамен Менди, Бернардо Силва, Фернандиньо, Илкай Гюндоган, Рияд Марез, Рахийм Стърлинг, Серхио Агуеро; 

Резерви: Клаудио Браво, Кевин де Брюин, Габриел Жезус, Фил Фодън, Венсан Компани, Николас Отаменди, Лерой Сане.