Противоречивият гол, с който Нюкасъл победи Арсенал с 1:0 миналия уикенд и предизвика гнева на Микел Артета, правилно е бил зачетен.
 
Това е преценката на Независимата Комисия на Висшата лига, която след всеки кръг разглежда спорните ситуации от мачовете. Тя се състои от петима души, в които се включват до трима бивши играчи и/или треньори, плюс по един представител на Премиър Лигата и организацията на съдиите.  
 
Попадението бе обявено за „позор” от боса на лондончани, но според комисията попадението е редовно, тъй като няма категорични доказателства, че топката е напуснала очертанията с пълния си обем, както и поради това, че съмненията за засада също не могат да се докажат.  
 
Що се отнася до бутането от Жоелинтон срещу Габриел преценката е, че това не е достатъчно, за да се отсъди нарушение, тъй като футболистът на Нюкасъл е опитал да играе за топката преди контакта. Гласуването е било 4-1 в полза на решението, че голът е редовен.  
 
Комисията обаче е била категорична, че реферът е трябвало да изгони и Кай Хаверц от Арсенал, и Бруно Гимараеш от Нюкасъл заради действията им съответно срещу Шон Лонгстаф и Жоржиньо.