Северен Лондон ще е във владение на Тотнъм, поне до следващата среща с Арсенал. "Шпорите" взеха голямото дерби на тази част от английската столица с 1:0, а големият герой за кой ли път се казваше Хари Кейн. 

Нападателят реализира единственото попадение в напечената битка, а то беше толкова красиво, че напомни за славните реализатори в Премиършип от близкото минало. А този резултат беше и най-малкото, с което "артилеристите" се измъкнаха от "Уембли". 

Най-големият стадион в Англия прие големия сблъсък заради строежа на стадиона на Тотнъм и това позволи да бъде записан нов рекорд по посещаемост във Висшата лига. Цели 83 222 заеха местата си в "Меката" на английския футбол, като с това беше подобрен рекордът от мача на "шпорите" с Манчестър Юнайтед от 81 978 зрители по-рано този сезон. 

Въпреки страхотната атмосфера по трибуните, двата тима започнаха доста сковано. Те не сътвориха особени опасности пред двете врати, въпреки че домакините бяха все пак по-активните. И те имаха повечето от редките шансове пред двете врати. 

Хари Кейн не можа да се разпише в 27-та минута, когато ударът му с глава мина на сантиметри над вратата. Ерик Дайър и Хьон Мин Сон също не можаха да се разпишат от изгодни позиции, докато Месут Йозил и Ектор Бейерин имаха някакви половинчати шансове за "топчиите", но не се възползваха от тях. 

Така почивката дойде при нулево равенство, а малко след нея падна и единственият гол в мача. В 49-та минута Бен Дейвис центрира по страхотен начин от левия фланг и намери Хари Кейн пред вратарското поле. 

Английският национал отскочи изключително високо и задържа отскока си поне 3-4 секунди. Това му позволи да се издигне поне с две глави и повече над прекия си пазач Лоран Кошчиелни и да насочи с лекота топката в обратния ъгъл на Петър Чех.

Изпълнението на Кейн беше виртуозно и напомни на най-добрите моменти от едновремешните английски тарани. А френският бранител изглеждаше жалко до него в този момент. За англичанина това беше 7-и гол в 7-то му дерби на Северен Лондон и е само на един гол от лидера по този показател Емануел Адебайор. 

Този гол вдъхна импулс на двубоя и домакините се втурнаха напред да доубият съперника. Само три минути след това Хари Кейн имаше нов страхотен шанс, но ударът му с глава мина на сантиметри встрани от вратата. 

"Шпорите" продължиха да налитат мощно. В 57-та минута и Кристиан Ериксен можеше да се разпише, но ударът му от пряк свободен удар беше избит великолепно от Петър Чех. А играчите на Почетино се редуваха да пропускат. 

И Ерик Ламела, и Хьон Мин Сон, и Хари Кейн пропиляха с лека ръка възможностите пред тима си в следващите минути, а едва в 68-та минута Джак Уилшър можеше да се разпише за Арсенал, но страхотният му удар от изгодна позиция беше избит от Юго Лорис. 

Последваха още няколко ситуации пред Петър Чех, но пропуските на Киърън Трипиър и Ерик Ламела лишиха тима на домакините от заслужен по-голям аванс и спокойствие в последните минути. 

И тези огромни пропуски на "шпорите" можеше да бъдат наказани по най-болезнения начин в 93-та минута, когато защитата пропусна зад себе си Александър Лаказет и той останал сам срещу Лорис, стреля на сантиметри от гредата. 

В крайна сметка голът на Кейн остана единствен и така Тотнъм се поздрави със сладък успех. След него момчетата на Почетино имат вече 52 точки и са на третата позиция, на четири зад втория Манчестър Юнайтед. Арсенал пък остава шести с 45 точки и май пак само ще сънува Шампионската лига.