Тотнъм постигна най-сладката си победа за сезона. "Шпорите" взеха голямото дерби на Северен Лондон с Арсенал на своя стадион с 2:0 и запазват всички шансове да се преборят за титлата. 

Но по-важното за тях е друго. С тази победа те сложиха край на негативната тенденция от 22 години насам да завършват зад "артилеристите" в класирането. Така техните фенове се отдадоха на луд празник. 

Иначе обичайните герои отново блеснаха за "шпорите" и донесоха успеха. Деле Али и Хари Кейн нанесоха смъртоносните удари в сърцето на "топчиите" в рамките на две минути в началото на втората част и изковаха успеха за тима си. 

Още от началото на този мач Тотнъм беше по-активният отбор и имаше по-чистите ситуации. Едва в средата на първата част обаче дойде и тази, от която най-много миришеше на гол. В 22-та минута Деле Али получи страхотен пас на метър пред вратата, но с глава стреля в аут. 

Само четири минути Кристиан Ериксен беше изпуснат сам в наказателното поле и стреля, но топката излезе в аут, като останаха съмнения, че е закачила и горната греда. Но при всички положения не беше в мрежата. 

Едва в края на полувремето "артилеристите" показаха зъби. В 39-та минута Аарън Рамзи стреля фалцово от границата на наказателното поле, но Юго Лорис се намеси подобаващо и изби в корнер влизащата в долния му десен ъгъл топка. 

В крайна сметка преди почивката попадения нямаше, но това не се отнасяше за втората част. В 48-та минута Виктор Уанияма се озова на стрелкова позиция и отправи изстрел, но Петър Чех изби. 

Той обаче нямаше какво да направи в 56-та минута. Тогава Кристиан Ериксен нахлу в наказателното поле и стреля, но Чех изби. При добавката обаче Деле Али беше на точното място и прати топката в мрежата за 1:0. 

Само две минути след това всичко за "топчиите" свърши. Хари Кейн нахлу в наказателното поле, беше препънат от Габриел и последва чиста дузпа. От 11-те метра английският национал беше хирургически точен и направи 2:0. 

Това пречупи момчетата на Арсен Венгер, които и без това не играха особено силно и организирано в този двубой. Домакините летяха по терена и имаха своите възможности да доведат съперника до разгром. Но пропуснаха всички. 

В 68-та минута Ян Вертонген изстреля бомбен шут от дистанция, но Чех изби. Малко след това Хьон Мин Сон поиска дузпа за игра с ръка на Алексис Санчес, но реферът Майкъл Оливър даде корнер. 

Тоби Алдервейрелд изпусна поредния шанс за "шпорите", а Хари Кейн и Деле Али до края не намериха целта и в крайна сметка този мач приключи с победа с 2:0 за домакините. 

С нея те събраха вече 77 точки и са недостижими за съперника си и математически в класирането. Тотнъм е и на четири точки от върха, така че продължава да мечтае за титлата. Арсенал пък остава шести с 60 точки и все повече губи шансове за място в Топ 4.