Отборът на Арсенал срази Манчестър Сити с 2:0 в 1/2-финален сблъсък от тазгодишното издание на най-стария футболен турнир - ФА Къп. Звездата на "топчиите" Пиер-Емерик Обамеянг реализира и двата гола, като откри в 19-ата минута, а след това оформи и крайния резултат в 71-ата минута. По този начин "артилеристите" се класираха на финала на турнира, където ще очакват някого измежду Манчестър Юнайтед и Челси.  

Арсенал изигра страхотен двубой и заслужено се класираха на финал. Лондончани не оставиха много пространства на "гражданите" и ги ограничиха до доста малко чисти положения. 

Още нещо позитивно тази вечер за "артилеристите" след тази победа е, че те си осигуриха участие в Лига Европа през следващия сезон и няма да се притесняват на кое място ще завършат в първенството.

Gulliver/GettyImages
80 снимки


"Гражданите" започнаха по-активно двубоя и притиснаха съперника, но до чисти положения не се стигаше. 

В десетата минута Шкодран Мустафи направи серизона грешка, но Сити не успя да се възползва. Бранителят загуби топката в наказателното поле, но Рахийм Стърлинг не успя да стреля. Атаката завърши с удар с глава на Рияд Марез, но топката бе избита от Гранит Джака малко пред голлинията.

Най-чистата в ситуацията в началото дойде в 16-ата минута и бе на сметката на Арсенал. Тогава Пиер-Емерик Обамеянг пропусна страхотна възможност. Играчите на Сити изчистиха топката към центъра, където Давид Луис я свали с гърди, овлада я и с чудесен пас изведе Обамеянг зад защитата на "небесно-сините". Нападателят напредна добре и излезе очи в очи с Едерсон, след което стреля, но право в бразилския страж.

Три минути след това обаче Обамеянг се реваншира и изведе Арсенал напред в резултата. Никола Пепе центрира към далечната греда, а габонецът засече чудесно топката от въздуха, като я прати по диагонала и тя влетя в мрежата - 1:0.

В 29-ата минута Ектор Бейерин сбърка и направи подарък на "небесно-сините", след като прати топката на крака на Габриел Жезус в наказателното поле. Бразилецът върна към Кевин Де Бройне, който стреля, но Джака се хвърли и блокира удара. 

Минута след това пред другата вратата Едерсон можеше да сбърка фатално. Бразиският страж опита да намери Де Бройне, но топката се озова в Александър Лаказет. Французинът подаде съм Обамеянг, но неточно. 

В 41-ата минута Дани Себайос центрира в наказателното поле от корнер, където Мустафи стреля с глава, но Едерсон успя да избие топката, която се беше насочила точно под гредата му. 

Манчестър Сити излезе устремен да изравни през второто полувреме и започна вторите 45 минути на високи обороти. 

Рахийм Стърлинг на два пъти получи възможност да стреля от добри позиции. В първата ситуация английският национал прати топката далеч над вратата, а втория малко по-близо, но пак в аут. 

В 54-ата минута Рияд Марез влезе в наказателното поле и стреля, но не затрудни Мартинес. 

След час игра Де Бройне стреля от пряк свободен удар, но топката прелетя малко встрани от вратата на Арсенал.

В 67-ата минута Давид Силва стреля опасно от наказателнто поле, но също неточно.

Натискът на Сити се увеличаваше, но вместо "гражданите" да изравнят, то Арсенал удвои в 71-ата минута. Пепе задържа добре топката в близост до страничната линия в полето на съперника. Той върна към Тиърни, а бранителят изведе по чудесен начин Обамеянг зад защитата. Габонецът напредна на скорост, влезе в наказателното поле, стреля и прати топката между краката на Едерсон - 2:0.

Седем минути пред края на редовното време Аймерик Лапорт можеше отправи чудесен удар от границата на наказателното поле, но топката прелетя на сантиметри покрай лявата греда на Мартинес.

До края на срещата играчите на Арсенал не допуснаха грешки и успешно завършиха двубоя, като в рамките на само няколко дни те победиха и Манчестър Сити, и Ливърпул.


АРСЕНАЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ 2:0

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг (к) 19'

2:0 Пиер-Емерик Обамеянг (к) 71'

Стартови състави на двата отбора:

АРСЕНАЛ (3-4-3): 26. Емилиано Мартинес - 20. Шкодран Мустафи, 23. Давид Луис, 3. Киърън Тиърни - 2. Ектор Бейерин, 8. Дани Себайос, 34. Гранит Джака, 15. Ейнсли Мейтланд-Найлс - 19. Никола Пепе, 3. Александър Лаказет, 14. Пиер-Емерик Обамеянг (к) 

Старши треньор: Микел Артета

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-2-3-1): 31. Едерсон - 22. Бенжамен Менди, 14. Аймерик Лапорт, 50. Ерик Гарсия, 2. Кайл Уокър - 17. Кевин Де Бройне, 8. Илкай Гюндоган - 7. Рахийм Стърлинг, 21. Давид Силва (к), 26. Рияд Марез - 9. Габриел Жезус 

Старши треньор: Пеп Гуардиола

Главен съдия: Джонатан Мос, Англия

Стадион: "Уембли", Лондон, Англия

Начало на двубоя: 21:45 часа