Ръководството на Висшата лига ще проведе спешен конферентен разговор в четвъртък, в който ще участват всички 20 клуба, за да обсъдят как могат да се завърши текущата кампания. Миналия петък беше взето решение, че целият професионален футбол в Англия ще бъде спрян най-рано до 3 април, след като старши треньорът на Арсенал Микел Артета и крилото на Челси Калъм Хъдсън-Одой бяха тествани положително за коронавирус. Общо седем клуба във Висшата лига имат играчи или персонал, които страдат от коронавирусни симптоми и изолирани, докато други, като Манчестър Юнайтед, са прекратили тренировките.

Решението за преустановяване на сезона във Висшата лига беше взето сравнително лесно, особено, след като правителството забрани масовите събирания. Но какво трябва да се прави по-нататък е по-деликатно и клубовете ще обсъдят дългосрочната стратегия в четвъртък. Има предложения, че сезонът може да бъде отменен, но това би създало огромни проблеми за класирането в лигата, включително изпадащите, тимовете, които се борят за промоция, местата за европейските клубни турнири, както, разбира се, и почти сигурната титла на Ливърпул. Решението на УЕФА за отлагане на Европейското първенство до следващото лято може да в някаква степен –да помогне за успешния завършек на настоящата кампания, въпреки че централата оповести, че вътрешните първенства трябва да приключат най-късно до 30 юни.

Висшата лига съо така маже да се сблъсква с огромни загуби по отношение на договорите за телевизионните права. По данни на Дейли Мейл, телевизионните оператори в това число Sky Sports и BT Sport, ще искат от клубовете компенсации в размер на 750 милиона паунда, ако не бъдат изпълнени всички телевизионни предавания до 31 юли. По условията на сегашния договор Sky Sports има права върху 128 преки предавания от мачовете, а BT Sport – на 52. Все още обаче трябва да бъдат изиграни 92 мача, а по-голямата част от клубовете имат желание да завършат сезона, ако е възможно. Предлага се тези останали мачове да се проведат при затворени врати.

Отборите може да се наложи да играят и на всеки три дни - подобно на коледния период от сезона. Всички тези потенциални сценарии ще бъдат обсъдени в четвъртък, въпреки че не се очаква решението да бъде взето на тази първа среща. Очаква се преговорите да продължат поне до следващата седмица.