Ливърпул, Уест Хям, Тотнъм, Арсенал и Евертън трябва да са нащрек за новия турнир Лигата на конференциите, тъй като завършилият на 7 място във Висшата лига ще играе в него през следващия сезон.

УЕФА създаде новия турнир преди броени месеци. Той ще се провежда успоредно с Шампионската лига и Лига Европа и е за тези отбори, които не са успели да се класират за някои от останалите две състезания под егидата на Европейската централа.

За Лигата на конференциите ще печели квота и носителят на Купата на Лигата, но в случая тя е във витрината на шампиона Манчестър Сити и така визата се дава на първия тим, който е извън зона Шампионска Лига и Лига Европа, а именно седмият в крайното класиране.

В Испания, Италия и Германия седмото място също ще е отредено за новото състезание на УЕФА, тъй като там няма турнир Купа на Лигата.

Мачовете ще се провеждат в четвъртъците, когато е Лига Европа, а началните часове ще са 19:45 и 22:00 българско време.

Форматът предлага 3 квалификационни кръга, плейофен такъв (баражи) и накрая групова фаза. Отборът от Висшата лига ще се включи директно от плейофа, който е на разменено гостуване (19 и 26 август).

Осемте победители от групите продължават директно към 1/8-финалите. Тези, които са приключили на втора позиция също ще имат шанс да минат напред, но първо ще трябва да се срещнат един с друг помежду си, както и с тези, които са завършили на трето място в груповата фаза на Лига Европа.

Финалът е на 25 май в Тирана, Албания, а наградата е квота за групите на втория по авторитет европейски клубен турнир.