Арсенал направи огромна крачка към полуфиналите на Лига Европа, след като се наложи с 4:1 над ЦСКА Москва в първия мач от четвъртфиналната фаза на турнира. Мениджърът на “артилеристите” Арсен Венгер ще спи спокойно преди реванша в Русия, тъй като играчите му буквално разкостиха съперника на “Емирейтс”. Първата част бе изключително динамична, като всички попадения в срещата паднаха тогава.

Домакините откриха резултата още в 9-ата минута като точен за “топчиите” бе Аарън Рамзи. Александър Головин обаче възстанови равенството в 15-ата минута с фантастично изпълнение от пряк свободен удар. Едва осем минути бяха нужни на лондончани, за да възвърнат преднината си в двубоя с гол от дузпа на Александър Лаказет в 23-ата минута. Рамзи пък покачи до 3:1 в 28-ата, а в 35-ата отново Лаказет се разписа, оформяйки крайното 4:1. Истинският герой за "артилеристите" обаче бе Месут Йозил. Германският национал бе в основата на голяма част на атаките на Арсенал и асистира при две от попаденията за своите съотборници.

Неприятни новини споходиха мениджъра на "артилеристите" Арсен Венгер малко преди старта на двубоя. Вратарят на домакините Давид Оспина получи контузия минути преди началото и поради тази причина бе заменен от опитния Петър Чех. 

Българският национал Георги Миланов бе оставен на резервната скамейка, но записа 15-ина минути на терена.

Контузия извади Оспина от битката с ЦСКА Москва

Двубоят започна ударно. Двата тима търсеха първото попадение още от първата минута, но "артилеристите" успяха да се докопат първи до него. 

Първата опасна ситуация в срещата бе на сметката на "артилеристите". В 4-ата минута Начо Монреал проби отляво, след което върна назад към Аарън Рамзи, който на свой ред подаде към намиращия се на отлична позиция Хенрих Мхитарян. 29-годишният полузащитник отправи силен шут, който обаче премина встрани от вратата.

Две минути по-късно гостите организираха добра атака. Шенников получи топката отлична стрелкова позиция, но ударът му бе разочароващ.

В 7-ата минута “артилеристите” стигнаха до гол, но той бе отменен заради засада на Месут Йозил. Германският национал получи на скорост и върна към Лаказет, който засече топката във вратата. Според страничния рефер обаче Йозил е бил в засада при паса към него и попадението не бе зачетено. 

Две минути по-късно обаче Арсенал все пак откри резултата. Възпитаниците на Арсен Венгер организираха отлична атака, при която Ектор Бейерин получи отдясно, след което върна към Аарън Рамзи, който от много изгодна позиция и безпощадно наниза топката в мрежата на “армейците” за 1:0.

Гостите обаче бързо възобновиха равенството в срещата. В 15-ата минута Александър Головин изпълни фантастично пряк свободния удар, поразявайки горния десен ъгъл на вратата на Петър Чех. 

Последваха силни минути за "армейците", при които можеха и да осъществят пълен обрат. В 17-ата минута Ахмед Муса получи топката в наказателното поле, след което отправи силен удар към близкия ъгъл, но малко встрани от лявата греда.

В 23-ата минута Месут Йозил нахлу в наказателното поле, но бе фаулиран от Шенников, който се хвърли на шпагат, но не успя да да играе с топката. Главният съдия моментално свири нарушение и показа "бялата точка" на лондончани. Александър Лаказет пък не сбърка при изпълнението на 11-метровия удар за 2:1.

Само пет минути бяха нужни на домакините, за да вкарат трети гол във врата на Акинфеев. "Артилеристите" организираха поредна страхотна атака, при която Йозил намери с прехвърлящ пас Аарън Рамзи, който бе оставен непокрит в наказателното поле. Уелският национал пък видя, че вратарят не е на линията си и технично копна топката над него, право в мрежата.

Арсенал направи нещата крайно безнадеждни за ЦСКА Москва, след като покачи на 4:1 в 35-ата минута на срещата. Гранит Джака изведе Месут Йозил на левия фланг, който реализира трета поредна асистенция в срещата, намирайки отлично Александър Лаказет в наказателното поле. Последният пък завърши с прецизен удар в долния ляв ъгъл.

В 42-ата минута руснаците организираха бърза контраатака. Муса напредна към наказателното поле и стреля, пращайки топката право в ръцете на Чех. 

Секунди преди края на първата част Гранит Джака намери отлично Йозил, който за пореден път успя да излъже защитата на ЦСКА и да пробие в наказателното поле. Малко недостигна на германският национал да мушне топката в мрежата на Акинфеев като кълбото профуча встрани от дясната греда.

В 51-ата минута като по чудо Рамзи не реализира своя хеттрик в срещата. Начо Монреал бе изведен отляво, след което пусна към открилия се Аарън Рамзи. Уелсецът стреля, но в последния момент ударът му бе блокиран от Сергей Игнашевич.  

В 56-ата минута отново Рамзи изпрати мощна тупалка от точката на дузпата, но топката премина на сантиметри от напречната греда.

В 64-ата минута "армейците" вкараха още едно попадение във вратата на Чех, но голът бе отменен заради засада. Алан Дзагоев прати с глава топката в мрежата при разбъркване в пеналта, но в крайна сметка се оказа, че е бил в непозволена позиция.

Три минути по-късно домакините пропуснаха още един страхотен шанс за гол. Алекс Иуоби бе изведен отляво отляво и вместо да стреля, реши да подава към Александър Лаказет на далечната греда. Ударът на френския футболист обаче не успя да намери очертанията на вратата. Останаха съмнения и че е бил в засада.

В 74-ата минута бъгларският национал Георги Миланов се появи на терена, заменяйки Бибрас Натхо. 

Рамзи упорито търсеше хеттрика в срещата, но като че ли топката напук не искаше и не искаше да влезе. В 76-ата минута уелсецът отново получи топката на отлична позиция в наказателното поле и стреля, но единствено разтресе левия стълб на безпомощния Акинфеев.

В 84-ата минута Рамзи центрира към Дани Уелбек на метър пред вратата. Акинфеев обаче внимаваше и блесна със страхотно спасяване.

Минута преди края на редовните 90 Понтус Вернблум стреля от границата на пеналта, но встрани от вратата.

Така срещата завърши без повече попадения и Арсенал и Арсен Венгер спокойно може да се каже, че са с единия крак на полуфиналите в Шампионската лига.

Вижте съставите на двата тима:

Арсенал: Чех, Бейерин, Мустафи, Косчиелни, Монреал, Джака, Рамзи, Йозил, Уилшир, Мхитарян, Лаказет;

ЦСКА Москва: Акинфеев, А. Березуцки, В. Березуцки, Игнашевич, Натхо, Головин, Дзагоев, Кучаев, Шенников, Вернблум, Муса;