Футболът винаги е бил игра с разнолики характери. Един с един не си прилича и затова е толкова харизматичен. Пионка на времето и мястото в най-великия спорт е и бившият футболист на Арсенал и Тотнъм Дейвид Бентли.

Някога той бе мислен за новия Дейвид Бекъм. Бентли обаче се отказа на 29 години, след като договорът му с Тотнъм изтича през 2013 г.

Нападателят стоя близо година без отбор, преди да окачи бутонките на стената. А след това... той просто слуша сърцето си, спира с футбола и се отдава на ресторантьорски бизнес в Марбея, Испания.

75 000 се смяха на Дейвид Бентли

Роден в Питърбро, баща му работи в Кралските военновъздушни сили на Великобритания. Семейството не се задържа на едно място и пътува много. Докато са в Белгия, малкият Бентли научава фламандски и започва да се подстригва сам. 

Когато е на 13, фамилията се установява в Северен Лондон - Хайъмс Парк. Това кара младежа да започне в академията на Арсенал, като дебютира за тима през януари 2003 г. 

С първите си пари, спечелени от футбола, той си купува Форд Мустанг от 70-ата - като този от криминалния филм "Булит".

Бентли се превръща в звезда още на 16 години, а няколко хиляди зрители идват на мачовете му в юношеския тим на "топчиите", за да го гледат. Но още от ранна възраст той прави нещата по своя начин.

Халфът е имал сериозни проблеми с хазарта, докато е бил на "Хайбъри". В по-късен етап от своята кариера Бентли споделя, че е имало дни, в които е осъществявал по около 100 залога на какви ли не събития. 

За "артилеристите" изиграва едва 1 мач, като през 2006 г. преминава в Блекбърн. Един от най-силните му мачове е през юни 2007 г., когато вкарва хеттрик на Манчестър Юнайтед при успеха с 4:3. Това му носи повиквателна за националния тим до 21 год., а през следващата кампания вече е част и от мъжкия тим на "Трите лъва".

Дейвид Бентли няма да играе на Европейското

Бившият съотборник на Бентли - Джими Булард, разказва любопитна случка от съвместния си престой с Бентли в селекцията на Англия. Играчът на Блекбърн спасил от глад някои от съотборниците си, след като вмъкнал тайно храна от Макдоналдс в хотела, в който е бил отседнал отборът. По онова време начело на тима е италианецът Фабио Капело, при когото не може да се консумират храни след 19:00 часа вечерта.

"Бентс беше страхотно момче. Винаги се смееше и създаваше настроение", споделя Булард.

Бентли очевидно взима на шега италианския специалист, който "учи" гордите англичани на футбол. Вместо да седи и да слуша треньорските указания, той се гъбарка с мениджъра, наричайки го Пощальона Пат (герой от анимационен филм), казвайки му, че прилича на него. Капело не го намера за смешно и Бентли така и не записва повече участие за своята родина (той играе само в 1 мач - през 2007 г. при Стив Макларън).

През 2008 г. Бентли напуска Блекбърн (88 мача/13 гола) и отива в Тотнъм. Един от знаковите моменти в кариерата му идва през 2008 г., когато бележи във вратата на отбора на сърцето си - Арсенал, от над 35 метра при зрелищното равенство 4:4 на "Емирейтс".

Своеобразният край на Бентли с големия футбол обаче е тогава когато решава да отпразнува победа на Тотнъм по нетрадиционен начин. Играчът пръска с вода в лицето мениджъра Хари Реднап, докато той дава телевизионно интервю. 

Агентът на Бентли: Дейвид би играл в България

източник: Gulliver/Getty Images

По това време Реднап изглежда се забавлява със случката, като двамата започват да танцуват закратко, но след това споделя, че действията на Бентли са били неуважителни.

Полузащитникът играе още само два пъти за Тотнъм преди да бъде отдаден под наем в отбори като Бирмингам, Уест Хем, руския Ростов и Блекбърн.

"Исках просто да се позабавляваме, не съм желал да го накарам да изглежда глупаво. Хари не беше щастлив, тъй като се опитваше да промени своя имидж", споделя по-късно Бентли пред "Telegraph". Но това сякаш поставя точка на неговата кариера.

За последно Бентли играе в Блекбърн срещу Кардиф: "Излязох на терена и просто си казах, че това е последният ми мач. Така го усетих".

Докато все още е активен играч, нападателят инвестира част от парите си в ресторанти и барове, за да се подготви за живота след футбола.

След като очаква бутонките, Бентли се мести в Испания - на курорта Марбея, заедно с жена си Кимбърли и близнаците Дина и Далтън. Там те купуват ресторант "Ла Сала", управлявайки го в период от три години. През това лято обаче семейството се връща в Англия - в имението си в Чилуел, Есекс, където отново отварят бар "Ла Сала".

Тотнъм преотстъпи Дейвид Бентли на Ростов

източник: BGNES

Преди време Бентли и негов приятел създадават и фирма за почистване. 

"Наслаждавах се на всяка минута на футболния терен. Вече трябва да работя нещо за пари, за да издържам семейството си. Взех правилното решение, не съжалявам за нищо. Работя здраво и винаги правя това, което обичам. Аз съм човек, който действа по-често със сърцето си, отколкото с разума. Главата ми казваше - "играй футбол", но сърцето - "време е да се захващаме с нещо друго", споделя Бентли.

Той също така смята, че просто се е родил в грешната футболна епоха. Нарича се играч от старото поколение, защото обича майтапите, бирата и бунтарското поведение. 

Талантливият Бентли избра това, което му шепнеше сърцето.

Пабло Освалдо - виталният фронтмен, който се отказа от футбола, за да бъде щастлив