Световният шампион с Германия - Месут Йозил, обяви официално, че се оттегля от професионалния футбол. 34-годишният плеймейкър спечели Мондиала в Бразилия през 2014-а година, Ла Лига, Купата на Краля с Реал Мадрид, три пъти ФА Къп с Арсенал и Купата на Германия с Вердер Бремен по време на 17-годишната си професионална кариера.

На международно ниво Йозил записа 92 мача за Германия и вкара впечатляващите 23 гола, въпреки че е известен преди всичко като един от най-добрите плеймейкъри на своето поколение. В различни сезони той направи записа най-много асистенции на Световно първенство, Европейско първенство, във Висша лига, Ла Лига и Бундеслигата.

Полузащитникът премина през редиците на Шалке, преди да премине във Вердер Бремен през 2008-а година. Година по-късно той направи своя дебют за Германия и се доказа на голямата сцена на Световното първенство през 2010-а година, когато младият немски отбор завърши трети.

Това му спечели трансфер в Реал Мадрид, където той игра 159 мача за четири сезона и установи чудесно партньорство с Кристиано Роналдо, преди да отиде в Арсенал през 2013-а година, като по това време той стана най-скъпото попълнение на „артилеристите“.

Йозил помогна на лондончани да сложат край на деветгодишната си суша, но в крайна сметка вдигна Купата на Англия три пъти, записвайки 254 мача и отбелязвайки 44 гола за седем сезона с „топчиите“.

Той се премести в Турция през 2021-а годинаи игра за Фенербахче, преди да премине в Истанбул Башакшехир миналото лято.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

„Здравейте всички! След внимателно обмисляне реших да обявя незабавното си оттегляне от професионалния футбол. Имах привилегията да бъда професионален футболист почти 17 години и се чувствам невероятно благодарен за тази възможност. Но през последните седмици и месеци, след като претърпях и някои контузии, стана все по-ясно, че е време да напуска голямата футболна сцена.

Това беше невероятно пътуване, изпълнено с незабравими моменти и емоции. Искам да благодаря на моите клубове - Шалке 04, Вердер Бремен, Реал Мадрид, Арсенал, Фенербахче, Башакхир, както и на треньорите, които ме подкрепяха, плюс съотборниците, които станаха приятели. Трябва да отправя и специални благодарности към членовете на моето семейство и най-близките ми приятели. Те бяха част от моето пътуване от първия ден и ми дадоха толкова много любов и подкрепа, в добрите и лошите моменти. Благодаря на всички мои фенове, които ми показаха толкова много любов, независимо от обстоятелствата и без значение кой клуб представлявах.

Сега очаквам с нетърпение всичко, което ми предстои с моята красива съпруга, Амине, и двете ми красиви дъщери - Еда и Ела. Можете обаче да сте сигурни, че от време на време ще се виждаме в социалните мрежи и медийните канали. До скоро!“, написа Йозил в социалните мрежи.