Националната агенция за борба с престъпността във Великобритания е започнала собствено разследване на обстоятелствата около подозрителния картон, който Гранит Джака си изкара по време на двубоя с Лийдс през миналия декември. Тогава швейцарският национал си изпроси жълт картон в 86-ата минута на мача заради бавене на играта, въпреки че Арсенал вече водеше с 4:1.

Една от бетинг компаниите на Острова е информирала властите за подозрителен залог от 52 000 паунда за това Джака да бъде декориран в последните 10 минути на въпросната среща. Това може да се окаже само върха на айсберга, защото според информация на „Daily Mail“ разследващите са открили доказателства за залагане на значителни суми в криптовалути на пазари, които не са регулирани във Великобритания. Предполага се, че голяма част от тези действия са извършени в Албанияи по всяка вероятност са инициирани от хора, свързани с албанската мафия.

Споменава се името на Албан Юсуфи, който бе уличен през 2017-а година в подкуп на вратаря на АИК Кириакос Стаматопулос за 150 000 паунда за симулативна игра в дербито срещу Гьотеборг, а местната асоциация веднага отложи мача за разясняване на случая.

Според „Daily Mail“, Юсуфи е залагал мощно за късен жълт картон на Джака, като всички събрани материали са предадени на съответните разследващи органи.