Домакин: Испания

Финал: Испания – СССР 2:1

Голмайстори: Хесус Мария Переда (Испания), Ференц Бене, Дежо Новак (Унгария) – 2 гола

Отбори/Срещи: 4/4

Факти и цифри:

* Евро 1964 е второто европейско първенство по футбол.

* Турнирът отново се провежда чрез директни елиминации, в които участват 29 страни от Стария континет (Гърция се оттегля от надпреварата, след като жребият я изправя срещу Албания). Съветският съюз, Австрия и Люксембург започват направо от втория кръг. Отборите играят 2 мача при разменени гостувания до полуфиналите.

* Люксембург се показва като истински екзекутор на гиганти, след като в квалификациите отстраняват Холандия с общ резултат 3:2 (1:1 и 2:1 в двата мача). Срещу Дания успяват да направят две равенства – 3:3 и 2:2, преди да загубят преиграването с 0:1. С този успех „датският динамит” става четвъртият последен участник в полуфиналната фаза след тимовете на СССР, Испания и Унгария.

* 13 попадения падат във финалните 4 двубоя на Евро 1964, което прави средно по 3,25 гола на мач.

* По време на квалификационните кръгове три тима успяват да вкарат по 6 гола в един мач. Дания побеждава Малта с 6:1, а Испания и Италия разгромяват с по 6:0 съответно Румъния и Турция.

* Алберто Орландо вкарва 4 от 6-те гола за Италия срещу Турция, докато с хеттрици се отличават Висенте Гильо (за Испания срещу Румъния) и Оле Мадсен (за Дания срещу Малта).

Финалът

На полуфиналите СССР с лекота преодолява Дания с 3:0, като срещата се играе в Барселона. Класическият резултат е постигнат след попадения на Валери Воронин, Виктор Понеделник и Валентин Иванов. Насред Мадрид Испания трудно надделява над Унгария с 2:1. Переда извежда домакините напред в резултата с гол в 35-ата минута, но унгарците изравняват 6 минути преди края на мача, за да вкарат срещата в продължения. Победния гол за „ла фурия” е дело на Амансио. На предишното европейско първенство Испания се оттегля от турнира, защото жребият им отрежда да играят срещу големия политически враг СССР, но сега президентът Франко разрешава испанските футболисти да излязат на финала.

На „Сантяго Бернабеу” в Мадрид 79115 привърженици наблюдават финалния двубой, като на стадиона присъства и самият генерал Франко. Реферът на мача отново е англичанин – Артър Холанд извежда двата тима на терена и дава първия сигнал. Съветската отбрана среща огромни трудности с опазването на Луис Суарес, като още в 6-ата минута той подава топката към Хесус Мария Переда, който извежда Испания напред с най-бързия гол на турнира.

Радостта в червено обаче трае твърде кратко, защото само 2 минути по-късно Гализмян Хусайнов вкарва изравнителен гол. Двата тима започват да яростно да пресират съперниците си, като зрителите на стадиона стават свидетели на страховитите битки между Фелисиано Ривия и Хусайнов, както и между Алберт Шьосторньов и Марселино. СССР опитва всичко възможно, за да се задържи в мача, но липсата на допълнителния дефанзивен полузащитник Алексей Корнеев започва да си казва думата, а в предни позиции Валери Воронин остава без подкрепа.

Резултатът остава 1:1, докато отново Луис Суарес създава добра ситуация пред Переда, но за центриране, което бива засечено с глава от Марселино Мартинес покрай отчаяния плонж на Лев Яшин. Вторият гол на испанците пада 6 минути преди края, което оставя на СССР твърде малко време за ново изравнително попадение. Победният гол е и щастливо завръщане на „Сантяго Бернабеу” за Мартинес, който напуска Реал Мадрид, за да премине в редиците на големия съперник Барселона. Европейската титла на Испания от 1964 г. дълго време остава единствена във витрината на „ла фурия”.