Домакин: Югославия

Финал: Чехословакия – Федерална република Германия 2:2 (5:3 след дузпи)

Голмайстор: Дитер Мюлер (ФРГ) – 4 гола

Отбори/Срещи: 4/4

Факти и цифри:

* Нападателят на Нюкасъл Малкълм Макдоналд вкарва и 5-те гола за Англия при победата над Кипър с 5:0 в група I на 16-и април 1975 г.

* Евро 1976 е последният турнир, на който само 4 страни участват на полуфиналите, финала и мачът за 3-о място. На следващият турнир през 1980 г. във финалната фаза участват 8 отбора.

* Турнирът е и последният, на който домакинът е трябвало да се класира наравно с останалите отбори.

* Общо 19 гола са отбелязани в решителните 4 срещи на Евро 1976, което прави средно по 4,75 гола на мач.

*  Чешкият футболист Антонин Паненка придобива известност със свойственото изпълнение на дузпа във финалния мач срещу Западна Германия.

Финалът

Срещата винаги ще бъде помнена с наказателния удар на Антонин Паненка, като Чехословакия става първият отбор, който е печелил титлата след изпълнение на дузпи. С огромното напрежение, което финалният двубой оказва върху играчите, никой не очаква удивителните умения и хладнокръвие на Паненка, който копва топката в средата на вратата. Изпълнението на полузащитника коронова Чехословакия като шампион на Евро 1976 г.

За мнозина това е перфектният завършек на един фантастичен турнир. Югославия приветства бъдещите първенци от Чехословакия, брилянтната Холандия на Йохан Кройф и световните шампиони от ФРГ на истински футболен фестивал, който се провежда в Източна Европа – прецедент в историята на европейските първенства. Чехословаците изглеждат като аутсайдери в тази невероятна компания. Под ръководството на Вацлав Йежек европейската им кампания започва с унизително 0:3 от Англия на „Уембли”. Победа с 2:1 над „трите лъва”, водени от Дон Реви, в Братислава обаче ги праща на първото място в тяхната квалификационна група, а оттам и сред най-добрите 8 тима.

Уелс е изненадата на турнира, след като оглавява група II – тим, вдъхновен от усилията на Джон Тошак. Надеждите на Уелс обаче са попарени от Югославия на четвъртфиналите, което поставя Чехословакия в ролята на аутсайдер в полуфиналите, въпреки успехът им над СССР. Холандия играе с блясък и арогантност и отнася със 7:1 Белгия, докато настоящите шампиони от Западна Германия без особени трудности преодоляват Испания по пътя си към финала.

Герд Мюлер бе голмайсторът за ФРГ на Евро 1972, а сега неговият съфамилник, Дитер, разпилява противниковата защита. Той вкарва решителен хеттрик в дебютния си мач в Белград, за да осъществи невероятен обрат. Западногерманците губят с 0:2 от Югославия, но с много сърцата игра успяват да докарат мача до продължения, където печелят с 4:2. Чехословакия също се нуждае от допълнителни 30 минути, за да надделее с 3:1 над Холандия, а Йохан Неескенс и Вим ван Ханегем поемат към съблекалните преди последния съдийски сигнал заради червени картони.

ФРГ на Хелмут Шьон е големият фаворит преди финала, въпреки че Чехословакия се намира в поредица от 20 мача без загуба след поражението на „Уембли”. Играчите на Йежек дръпват с 2:0 след 25 минути игра с попаденията на Ян Швехлик и Карол Добиаш. Мюлер почти веднага връща един гол, но шампионите трябва да чакат до последната минута за изравнителния гол на Бернд Хьолценбайн. След ялови продължения играчите на двата тима пристъпват към първите изпълнения на наказателни удари за определяне на шампион в историята на европейските първенства. След 7 успешни удара идва редът на Ули Хьонес, който изпраща кълбото над гредата и оставя на Паненка да подпечата победата на своя тим. Той невъзмутимо изчаква Сеп Майер да се хвърли в левия ъгъл и с елегантна парабола праща топката в центъра на вратата, за да прати титлата от Евро 1976 г. в ръцете на Чехословакия.