Домакин: Франция

Финал: Франция - Испания 2:0

Голмайстор: Мишел Платини (Франция) – 9 гола

Отбори/Срещи: 8/15

Факти и цифри:

* Евро 1984 е първият голям международен успех за футболистите на Франция.

* Официалният талисман на турнира е петелът Пено, който символизира емблемата на домакините.

* 41 попадения са вкарани на финалите през 1984 г. за среден резултат от 2,73 гола на мач.

* Мишел Платини вкарва най-бързият гол на Евро 1984 само след 3 минути игра.

* Форматът на Евро 1984 е малко по-различен от този в Италия преди 4 години – 8-те най-добри тима са разделени в 2 групи и играят с останалите 3 от своя поток. Първите два тима от всяка група се класират за полуфиналите, победителите в тях играят във финала.

* Крайно непопулярният за футболистите и феновете мач за 3-ото място най-накрая отпада от схемата на турнира.

Финалът

Франция е пълният господар в група „А” и печели всеки един от трите си двубоя. Мишел Платини е звездата на Евро 1984, като бележи победния гол за „петлите” в мача на откриването срещу Дания, след това вкарва по един хеттрик за успехите над Белгия и Югославия. Настоящият президент на УЕФА бележи и сензационен гол в продълженията на полуфинала срещу Португалия, който праща Франция на една крачка от спечелването на трофея.

Испания печели група „Б” заради факта, че вкарват един гол повече от втория Португалия. Макар че започват с два равни мача срещу Румъния и Португалия, победен гол в 90-ата минута на Маседа срещу Западна Германия е достатъчен за „ла фурия” по пътя към полуфиналите. Там същият този Маседа вкарва изравнителното попадение в срещата с Дания и докарва нещата до изпълнение на дузпи, при които испанците са по-съобразителни и отиват на финала.

Платини продължава феноменалната си голова серия и на финала, като вкарва първия гол в мача и свой 9-и за турнира. Франция загатва за възможностите си още на световното първенство през 1982 г., където тимът на Мишел Идалго достига до полуфиналите, но през 1984 г. отборът се намира във върхова форма. Луис Фернандес добавя твърдост в халфовата линия, където магията остава за фантастичното трио Мишел Платини, Ален Жирес и Жан Тигана.

За първи път от началото на шампионата Платини се нуждае от мъничко късмет, за да запише името си сред голмайсторите. Неговият пряк свободен удар в 57-ата минута някак успява да мине под плонжа на испанския страж Луис Арконада на обновения „Парк де Пренс”. Въпреки че домакините играят с човек по-малко заради червения картон на Ивон льо Роа, те успяват да си гарантират победата с гол на Бруно Белон в края. Дори и финалният двубой да не попада сред класическите мачове на европейските първенства, целият турнир от 1984 г. е един от най-успешните в историята досега и зрителите по стадионите стават свидетели на рядко красив атакуващ футбол.