Челси взриви трансферния пазар, превръщайки 23-годишния Кепа Арисабалага в най-скъпия вратар на планетата. "Сините" от Лондон вече броиха цели 71,6 млн. паунда за трансфера на стража на Атлетик Билбао в сряда. Изправени през напускането на Тибо Куртоа, Челси реши да направи всичко възможно, за да си осигури услугите на млад и перспективен страж. Доколко обаче е оправдано харченето на толкова големи пари за един все още развиващ се в големия футбол играч, е друг въпрос. Факт е, че Кепа има светло бъдеще пред себе си и сега дойде денят, в който да излезе на голямата сцена. С идването на Кепа новият треньор на „сините“ Маурицио Сари си подсигурява за бъдещето на поста под рамката. Арисабалага е на 24 години и вече направи немалко впечатление с изявите си в Атлетик Билбао. Поради факта, че „баските“ имаха тежък сезон и едва не отпаднаха, играта на младия страж остана някак в миманса на европейския футбол. Именно и това е причината поради която мнозина вдигнаха подозрително вежди, когато се заговори, че Челси е близо до младия страж.

Кой обаче е новият вратар на Челси?

Роден на 3 октомври 1994 г. в 9-хилядния град Ондароа, лежащ на Бискайския залив, Кепа Арисабалага Ревуелта се присъединява към академията на гиганта от Библао Атлетик през 2004г. Тъй като не успява да пробие бързо в първия тим на родния си клуб, Кепа е принуден да опита късмета си в Баскония и Билбао „Атлетик“ (вторият отбор на Атлетик Билбао) между 2011г. и 2016г. Отдаван е на два пъти по наем в Понферадина и Реал Валядолид, преди през 2016г., когато е на 22 години, да дебютира за родния клуб. Той печели доверието на тогавашния мениджър Ернесто Валверде и още от началните мачове на сезона става първи избор под рамката. Кепа дебютира при успеха (1:0) над Депортиво Ла Коруня и от онзи ден овакантява здраво мястото си. Още тогава Ернесто Валверде казва за него: „Той все още има неща за доразвиване, но е вратар със страхотен рефлекс, прекрасно пласиране и увереност в напечените моменти“. Година по-късно (ноември 2017г.) изиграва и първия си мач за националния отбор на Испания при успеха над Коста Рика с 5:0. Кепа получи и повиквателна от Жулен Лопетеги (преди да бъде уволнен) за Световното в Русия, но така и не записа минута на Мондиала, тъй като бе втори избор след Давид Де Хеа. Рефлексът, за който Валверде говори, е подкрепян и от статистиката.

Кепа Арисабалага

източник: Gulliver/GettyImages

Кепа е прекрасен страж, който трудно пуска топката зад себе си и прави голям брой спасявания. Той успява да избие топката цели 64 пъти след удари на противникови играчи в наказателното поле – трети в този показател след Тер Стеген и Облак. Кепа борави и отлично с крака – маниер, който става все по-важен в световния футбол. Това може да се окаже много полезно за реализиране идеите на Маурицио Сари в Челси, тъй като италианецът, както Пеп Гуардиола в Манчестър Сити, обича неговите вратари да участват в играта – да помагат при изнасянето и да са още една допълнителна възможност за получател на подаване. През миналия сезон Кепа успя да направи цели 368 точни дълги паса, което го нарежда на първо място по този показател в Лигата. Сари със сигурност ще е доволен от този факт, тъй като бившият банков служител обича атаките на неговите отбори да се градят още от първия човек.

Кепа Арисабалага

източник: Gulliver/GettyImages

Разбира се, да се замести доказан страж като Тибо Куртоа ще бъде предизвикателство. Куртоа така и не направи груба индивидуална грешка, която да доведе до гол във вратата на Челси в 35 мача през кампанията. За разлика от него, Кепа направи две сериозни грешки, които доведоха до голове във вратата на Атлетик. Това, разбира се, трябва да се изчисти от играта на най-скъпия страж в света. Вдъхновението за Кепа във Висшата лига със сигурност ще бъде неговият сънародник Давид Де Хеа, който имаше нелеки първи дни на Острова. Неговата работоспособност и вроден талант обаче му помогнаха да се превърне в един от стожерите на този пост в световен план. Този факт със сигурност ще помогне на Кепа да се адаптира най-вече психически към изискванията на шампионата. Трансферът на Кепа в Челси идва само няколко месеца, след като Атлетик отказа да продадат стража на Реал Мадрид. Президентът на „белите“ Флорентино Перес харесва много Арисабалага и това се отрази ясно в местни медии, които през зимния трансферен прозорец не спряха да тръбят присъединяването на Кепа към тима от Мадрид. Тогавашният наставник Зинедин Зидан обаче не бе убеден, че трябва да заменя опитния и намиращ се в страхотна форма Кейлор Навас за прохождащ в големи бизнес играч, което охлади амбициите на Перес. Малко след това Кепа обяви нов седемгодишен контракт с Билбао, чиято откупуваща клауза бе точно 71, 6 млн. паунда – сумата, която днес Челси плати за правата на стража.

Кепа Арисабалага

източник: Gulliver/GettyImages

Маурицио Сари коментира Кепа: „Видях го преди година. Първото ми впечатление за него бе, че това момче е добър вратар – много млад, но добър вратар“.

Близкият приятел и съотборник на Кепа – Микел Сан Хосе, пък смята: „Ние всички знаем, че той е голям вратар, защото винаги е спокоен. Това се предава и на нас. Никога не сме го виждали да нервничи, винаги остава с хладни нерви“.

Кепа Арисабалага

източник: Gulliver/GettyImages

Ернесто Валверде пък заявява: „Това играч на когото можеш да се довериш“. Първите стъпки в житейски път на Кепа също са много любопитни. Когато е бил дете, той е харесвал много да лови летящи птици. Може би това е развило рефлексивните му умения при спасявания и усет към топката, кой знае? Заедно със своя баща Кепа е обичал да лови кардарини (щиглеци) и да ги учи да свирят. „Когато беше по-млад, той помагаше на бащата си да чисти клетките на птиците и ги учеше да свирят“, казва майка му.

Кепа Арисабалага

източник: Gulliver/GettyImages

Любопитното е, че Кепа дори е участвал и печелил в състезания за насвирване на птици. „Тренирам птиците, когато мога – между тренировките и училището“, споделя Кепа след една своя победа в подобно състезание, в което журито решава, че неговите птици могат да свирят най-красиво. Това сериозно увеличава репутацията на Кепа сред неговите приятели, които го смятат за герой. Когато обаче се присъединява към втория отбор на Атлетик, бъдещият най-скъп страж в света престава да се занимава със своето хоби. Той обаче все още притежава три кардарини със собствени имена – Окер, Роки, Райконен. Фактът, че птиците все още се състезават в различни надпявания в града на Кепа, означава, че те няма да могат да се заживеят с Кепа в Лондон.

Кепа Арисабалага

източник: Gulliver/GettyImages

Със своите умения обаче Кепа още опита да разпее не само любимите си кардарини, но и феновете на Челси през новия сезон.