Във връзка с публикувана статия в Gong.bg - (Мхитарян пропуска финала в Лига Европа по политически причини) от Посолството на Република Азербайджан в Република България поискаха право на отговор, което публикуваме без редакторска намеса:

Конфликтът между Армения и Азербайджан е в резултат на необосновани териториални претенции на Армения. Той започва през февруари 1988 г., когато управляващите в Армения и агресивни националисти стартират широка анти- азербайджанска кампания в азербайджанския регион Нагорни Карабах и в Армения. Напълно игнорирани от тях остават интересите и изконните права на значителното по численност етническо азербайджанско население в региона на Нагорни Карабах. Чрез исползване на сила срещу териториалната цялост на Азербайджан, Армения започва войната и окупира почти една пета от територията на страната ми (региона на Нагорни Карабах и седем съседни области, където не живеят арменци), извършва етническо прочистване на окупираните територии с прогонването на около един милион азербайджанци (включително повече от 250 хиляди азербайджанци, прокудени да напуснат домовете им в Армения, където техните предци са живели в продължение на векове) и извършва други тежки престъпления по време на конфликта.

Република Армения носи пълната отговорност за увеличаването на мащабите на войната и използване на сила срещу Азербайджан, извършване на масово етническо прочистване и други тежки престъпления по време на конфликта и създаване на  подчинен сепаратистки режим на етническа основа в окупираните територии на Азербайджан.

Международната общност, включително Република България, отхвърли незаконния подчинен сепаратистки режим, установен от Армения в окупираните територии на Азербайджан, и последователно и категорично осъди използването на военна сила срещу Азербайджан и произтичащата от нея окупация на териториите му. През 1993 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюции 822 (1993), 853 (1993), 874 (1993) и 884 (1993), като осъди използването на сила срещу Азербайджан и окупацията на нейните територии и потвърди суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан и неприкосновеността на международно признатите му граници. В тези резолюции Съветът за сигурност потвърди отново, че регионът Нагорни Карабах е част от Азербайджан и изисква незабавно, пълно и безусловно оттегляне на окупационните сили от всички окупирани територии на Азербайджан. 

Незаконността на сепаратисткия режим и неговите структури, създадени от Армения в окупираните територии на Азербайджан, е била многократно заявявана на международно равнище. Образуванието, наречено от Армения като “Нагорно-Карабахска Република” или “Арцах”, не е международно признато, дори и от самата Армения. Този режим в крайна сметка не е нищо друго освен продукт на агресия и радикална дискриминация и е изцяло под ръководството и контрола на Армения, както бе потвърдено от Европейския съд по правата на човека в неговото решение от 16 юни 2015 г. по делото Чирaгов и др. срещу Армения.

Преди 3 години, на 2-4 април 2016 г. Армения, целяща цивилното население, гъсто населяващо териториите близко разположени до линията на съприкосновение,  започва интензивен обстрел с тежко оръдие на позициите на въоръжените сили на Азербайджан по линията на съприкосновение. В резултат на атаките на Армения и последващата воена агресия по линията на съприкосновение са били обстрелвани 34 града и села, редица азербайджански граждани, включително деца, бяха убити и ранени. Нанесени са значителни щети на частната и публичната собственост. Унищожени или повредени са 353 цивилни сгради, сред които 314 жилищни сгради, 3 училища, 3 детски градини, 1 културен център и други граждански обекти. Освен това са повредени 357 електрически стълба, 3 електрически подстанции, 30 трансформатора, както и водни резервоари, газопроводи, пътища и други имоти.

По време на тази военна провокация арменските въоръжени сили използваха снаряди, съдържащи забранени химически вещества, тоест бял фосфор, срещу цивилни и граждански обекти на Азербайджан. Един от тези снаряди е бил паднал в село Аскипара в регион Тартар на Азербайджан, като случайно е пропуснал основната цел и е паднал на култивираното памуково поле, и на 10 май 2016 г. е намерен от Националната агенция за разминиране на териториите на Азербайджан  (ANAMA) като неексплодирал снаряд. Този случай е наблюдаван и добре документиран на 11 май 2016 г., по време на посещението в село Аскипара на 20 представители и военни аташета на 13 страни, включително България, както и на асистенти в дадената област на личния представител на председателя на ОССЕ за конфликта, работещ заедно с Минската група на ОССЕ.

Съгласно изявлението за пресата, направено през април 2016 г. от ръководството на незаконния сепаратистки режим, установен от Армения в окупираните територии на Република Азербайджан, всички дарения, получени от арменци в чужбина (включително арменци от България), ще бъдат изразходвани за покупката на въоръжение.

На този фон арменската общност на България използва територията на Република България като платформа срещу суверенитета, териториалната цялост и международно признатите граници на Република Азербайджан. Дезинформация в българските медиите е провокативен опит на арменската диаспора да популяризира този режим на международно ниво и да даде легитимност на ситуацията, създадена чрез използване на сила срещу териториалната цялост на Азербайджан, придружена от етническо прочистване и други груби нарушения на императивните норми на общото международно право.

Относно участието на играча на футболния клуб "Арсенал" Хенрик Мхитарян във финала за УЕФА Лига Европа в Баку на 29 май, бихме искали да подчертаем, че арменските спортисти нееднократно са взимали участие в международни спортни събития, провеждани в Азербайджан, и никога не са възниквали никакви проблеми с тяхната сигурност.

Както наскоро беше посочено от говорител на Министерството на външните работи на Азербайджан госпожа Лейла Абдулаева "в Азербайджан са се провеждали много големи спортни събития, в които участваха и арменски спортисти".

Освен това, Асоциацията на азербайджанските футболни федерации (АФФА) заяви на УЕФА, че няма да има никакъв проблем в пристигането на футболист арменец от "Арсенал" Хенрик Мхитарян за участие във финала на Лига Европа, който ще се проведе в Баку на 29 май. В този контекст, главата на отдел "Връзки с общественността" на АФФА Фируз Абдулла заяви, че АФФА изпълнява всички задължения, поети при подготовката за финала на Лига Европа.

УЕФА още веднъж потвърди, че Мхитарян няма да има проблем с влизането в Азербайджан за финал на Лига Европа. И съответните гаранции са получени от АФФА. „УЕФА и ФК "Арсенал" поискаха уверения по този въпрос, и футболната асоциация на Азербайджан потвърди, че няма да има проблем въпросният играч (Мхитарян) да влезе и да остане в Азербайджан и че ще бъдат въведени всички необходими мерки за сигурност", - каза УЕФА в коментари по електронната поща. 

Трябва да се има предвид, че съществува стандартен ред за изпращане на писмо до футболни асоциации, клубове и посолства за получаване на виза за футболистите, за да се присъединят към игрите в други страни на УЕФА. За съжаление, някои определени кръгове се опитват да направят от спортните събития инструмент за политически цели. В тази връзка бихме искали да информираме българската общественост, че АФФА вече е положително отговорила на искането на “Арсенал” чрез УЕФА и е гарантирало, че за футболиста няма да има никакъв проблем и ще бъдат предприети необходимите мерки за сигурност.