Два английски финала в двата най-значими европейски клубни турнира - Шампионската лига и Лига Европа. Това се случва за първи път в летописа на континенталния футбол и най-вече на английския, който в първите години на КЕШ не гледа с добро око на идеята на Габрил Ано (журналист от вестник "Екип") за подобно съревнование между шампионите на отделните страни.

След като четири от първите пет тима в таблицата на Висшата лига през тази кампания са във финалите, любопитен е въпросът какво ще стане с местата даващи право на европейска квота.

Тотнъм играе с Ливърпул в Шампионската лига на 1-ви юни в Мадрид, докато Арсенал и Челси ще се сблъскат в една вечна лондонска класика в последния мач на Лига Европа (29-ти май, Баку).

Един кръг преди края Топ 4 във Висшата лига е почти оформен - някой измежду Манчестър Сити и Ливърпул ще стане шампион, Челси е сигурен за своето място в четворката, но Тотнъм все още има математически шанс да бъде разминат от Арсенал и да остане пети.

Арсенал е 5-ти, докато Манчестър Юнайтед е 6-ти, като в последния кръг двата тима могат да си разменят позициите.

Първите 4 тима се класират за следващото издание на Шампионската лига, докато победителите във ФА Къп, Карабао Къп и 5-ият в подреждането отиват в Лига Европа.

Ако някои от победителите в двата местни турнира - ФА Къп и Карабао Къп, е в Топ 4, техните квоти за Лига Европа се разпределят между шестия и седмия в таблицата.

Също така, ако Арсенал спечели Лига Европа и финишира пети, Англия ще има пет представителя в Шампионската лига.

Каква става обаче при триумфи на тимове, които завършат в Топ 4?

Ливърпул и Челси вече си гарантираха място в Топ 4, докато за Тотнъм все още стои математическият въпрос - може ли Арсенал да вкара повече от 8 гола на Бърнли, а Тотнъм да се издъни жестоко срещу Евертън. Това ще се реши в неделя.

Ако някои от Ливърпул, Челси или Тотнъм спечели някои от двата турнира, квотите за Шампионска лига няма да се увеличат на пет.

Любопитно е обаче, ако Арсенал не завърши пети (възможно е Манчестър Юнайтед да измести "топчиите"), загуби финала в Лига Европа и не успее да се класира в Шампионската лига.

В този случай австрийският шампион Ред Бул Залцбург ще се класира директно в Шампионската лига за групите на турнира без квалификации.

Това ще се случи, тъй като австрийската Бундеслига, 11-тото най-силно първенство в Европа, е най-високо ранкираният шампионат, който не получава директна квота за Шампионската лига. Там шампионът трябва да минава през плейофи. Това няма да стане при гореспоменатия сценарий.

Ако Тотнъм се задържи в Топ 4 и Арсенал не спечели Лига Европа, тогава третият във френската Лига 1 - Лион или Сент Етиен, ще се класира директно за групите на Шампионската лига. Лига 1 е най-високо ранкираното първенство (5-то в Европа), което трябва да изпрати поне един отбор в плейфоите на Шампионската лига.

Квотата на Челси в Шампионската лига е гарантирана заради мястото им в Топ 4, като финалът срещу Арсенал в Лига Европа за "сините" ще бъде само за престиж и спечелване на трофей - но не и в опит за гарантиране на място в най-силния клубен турнир.

Също така трябва да кажем, че Арсенал все още не си е гарантирал място в групите на Лига Европа.

Попринцип петият, шестият и носителят на ФА Къп се класират за Лига Европа. Ако Манчестър Сити спечели ФА Къп, тогава седмото място също ще даде квота за Лига Европа от втория предварителен кръг (25-ти юли).

Но ако Уотфорд спечели ФА Къп, "стършелите" ще се класират директно за групите на Лига Европа, а шестият в таблицата ще трябва да минава през плейоф в Лига Европа. Възможно е това да е Арсенал, ако Юнайтед изпревари тима в последния кръг на Висшата лига (както и ако Арсенал не спечели Лига Европа).