Скромният шведски Йостерсунд изглеждаше обречен да отпадне от Арсенал в 1/16-финалите на Лига Европа, но се постара да напусне турнира по повече от достоен начин. Играчите на отбора с едва 21-годишна история преподадоха истински урок по чест и непримиримост на своя далеч по-именит съперник, като го победиха с 2:1 насред Лондон. Със сигурност това е най-престижната победа за скандинавците, чиито фенове едва ли ще обърнат особено внимание на отпадането с общ резултат 2:4.

Възпитаниците на Греъм Потър заслужиха само адмирации за представянето си пред зеещите с празни места трибуни на „Емиратс”. Това бе техният 14-и мач през сезона в Лига Европа при първия им досег изобщо с евротурнирите.

Предвид резултата от първата среща Венгер сметна, че реваншът срещу скромните шведи ще бъде идеална възможност да пусне част от футболистите, които не получават шансове толкова често. Все пак в състава личаха и достатъчен брой сериозни имена като Сеад Колашинац, Ектор Бейерин, Хенрих Мхитарян, Джак Уилшър и Дани Уелбек.

Като че ли обаче неизбежното се случи и домакините явно бяха подценили съперника. Свидетелство за това феновете на „Емиратс” получиха още в 4-ата минута, когато Джейми Хопкът твърде лесно изскочи на стрелкова позиция и сериозно застраши вратата на Давид Оспина. Английският нападател стреля с глава от чиста позиция, а шутът му прелетя над гредата.

Арсенал като цяло владееше повече топката и атакуваше, макар и безрезултатно. Улисан в горе-долу тренировъчното си темпо тимът на Венгер бе събуден със звучен шамар. Само в рамките на броени секунди гостите смълчаха трибуните с 2 гола в мрежата на „топчиите”.

Всичко започна в 22-ата минута, когато серия от грешки на халфовете на Арсенал позволи на Саман Годос да даде асистенция вдясно за Хосам Айеш. Колашинац се провали с гръм и трясък в опита да пресече непретенциозното подаване, а Айеш овладя умело и се устреми към вратата. Шведът с палестински корени шутира по диагонала и елиминира както вратаря Давид Оспина, така и притичалия Калъм Чеймбърс.

Арсенал едва изпълни началния удар и моментално се оказа с два гола пасив. Годос намери Кен Сема с гръб в наказателното поле, а крилото хубаво се обърна и литна пазача си. От наглед труден ъгъл той нанесе страхотен изстрел към далечния долен ъгъл и избухна в радост – 0:2.

До края на полувремето Арсенал беше неузнаваем и стигна само до половинчата ситуация в 42-ата минута. Тогава центриране на Мхитарян от пряк свободен удар създаде суматоха пред вратаря, който изби топката право към Уилшър. От около 8-9 метра англичанинът изпрати топката в небесата.

На почивката Венгер моментално взе мерки и извади неубедителния като вътрешен халф Ейнсли Мейтланд-Найлс. Вместо него на терена се появи още един от обичайните титуляри – Гранит Джака.

Ефектът беше забележим и още в 47-ата минута Арсенал върна едно от попаденията. Бейерин направи марков пробив отдясно и от самата аутлиния центрира към границата на наказателното поле. Там Роналд Мукийби непохватно се размина с топката и тя дойде идеална за Колашинац, който  от упор пробва да скъса мрежата – 1:2.

Три минути по-късно Уелбек се измъкна на скорост отляво в пеналта и стигна топката до самата аутлиния. Въпреки нулевият ъгъл нападателят реши да пробва прехвърляне, като определено се надцени и улесни вратаря.

В 55-ата минута гостите не бяха никак далеч да вкарат трети гол. Центриране от статично положение позволи на Петершон да отклони топката с глава към вратарското поле, където Бруа Нури дебнеше. Оспина показа по-бързата реакция и улови кълбото точно преди халфът да посегне, за да отправи изстрел.

Лондончани организираха добра атака през центъра в 62-ата минута, при която Мохамед Елнени напредна мощно с топка в крака и от вътрешността на дъгата изпрати топовен шут под гредата. Стражът на Йостерсундс Али Кейта се представи на ниво и изби високо с две ръце.

В 68-ата минута Уелбек отне топката в близост до противниковото наказателно поле и комбинира надясно с Алекс Иуоби. Нигериецът опита с центриране да намери свой съотборник, защитник на Йостерсунд пресече, но топката все пак дойде удобна за Уелбек. От границата на вратарското поле нападателят стреля с глава право в сигурните ръце на Кейта.

В първата минута от продължението Уелбек имаше повече от идеален шанс да донесе поне равенство, като излезе сам срещу последния в отбрана за противника, финтира го, ала после шутира право в тялото на вратаря.