Отборите на Арсенал и Атлетико Мадрид не успяха да излъчат победител в първия полуфинален сблъсък между двата тима от Лига Европа. Мачът на „Емиратс“ в Лондон приключи при резултат 1:1, а домакините са тези, които трябва да съжаляват изключително много за изпуснатата победа.

Тимът на Арсен Венгер игра с човек повече на терена цели 80 минути, но въпреки това не успя да се поздрави с успеха. Домакините откриха резултата в 61-ата минута чрез Александър Лаказет, но „дюшекчиите“ стигнаха до ключов гол осем минути преди края при единствената си опасна атака през втората част. В герой за испанците се превърна Антоан Гризман.

Освен защитника Шиме Върсалко, на трибуните през първата част бе пратен и треньора на гостите Диего Симеоне, който на няколко пъти реагира бурно на отсъждания на съдията Клеман Торпен.

Двубоят бе последен за Арсен Венгер начело на Арсенал в домакински мач от европейските клубни турнири. Реваншът между Атлетико и „артилеристите“ е на 3 май.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МАЧА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Мачът на „Емиратс“ започна двуостро, а още във втората минута дойде и първият жътл картон в срещата. Бранителят на гостите Шиме Върсалко игра опасно срещу Джак Уилшър, а главният рефер не се поколеба да го декорира в жълто, въпреки че все още не бяха изминали и шейсет секунди от началото на срещата.

Постепенно Арсенал започна да упражнява все по сериозен натиск. Първата реална голова възможност дойде в 6-ата минута. Дани Уелбек получи по дясното крило и центрира много добре в наказателното поле, където Александър Лаказет бе оставен абсолютно непокрит и стреля от въздуха, но покрай вратата. Още в следващата атака Лаказет бе още по-близо до откриване на резултата, но този път изстрелът му в глава бе спасен от Ян Облак.

В 10-ата минута дойде и един от най-спорните моменти в срещата. Десният бранител на гостите Шиме Върсалко направи ново нарушение в центъра на терена, този път срещу Александър Лаказет, а реферът Клеман Торпен смело вдигна втори жълт картон на футболиста на Атлетико Мадрид. Това вбеси наставника на гостите Диего Симеоне, който реагира бурно край тъч линията. Само две минути по-късно той също бе пратен на трибуните, след като отново протестира срещу решение на рефера.

От този момент нататък домакините изцяло взеха инициативата и започнаха да атакуват все повече и все по-опасно. Дани Уелбек и Лоран Кошчелни пропуснаха великолепни шансове. В 24-ата минута домакините имаха сериозни претенции за дузпа, след като Александър Лаказет падна в наказателното поле след съприкосновение с Годин. Този път обаче съдията не отсъди нарушение, нито пък санкционира нападателя на домакините за симулация.

Първата реална възможност за гол пред гостите се разкри едва в 33-ата минута на срещата. В нея бе замесен Антоан Гризман, който се озова на добра позиция, но ударът му с десния крак не представляваше трудност за Давид Оспина, който плонжира и улови.

Само четири минути по-късно гостите пропуснаха още по-чиста ситуация. След прекрасен пробив на Томас Партей, топката се озова в Гризман, който този път нагласи коженото кълбо на левия си крак и стреля мощно. За щастие на Оспина топката бе в обсега му и успя да избие.

Последната опасност през първото полувреме бе отново за „дюшекчиите“. Този път обаче близко до гола бе Анхел Кореа. Той получи добър пас от Гамейро, навлезе в наказателното поле, преодоля Шкодран Мустафи и стреля силно по диагонала, но топката премина над гредата.

Арсенал успя да се възползва от численото си предимство на терена едва в 61-ата минута. Домакините поведоха с гол на Александър Лаказет, а основната вина за попадението бе на Антоан Гризман. Именно французинът сгреши при изнасянето на една топка и позволи тя да му бъде отнета малко пред наказателното поле на Атлетико.

Джак Уилшър получи на левия фланг и центрира прецизно във вратарското поле, където Лаказет надскочи двама бранители на гостите и с глава откри резултата.

Футболистите на домакините се опитаха да използват шока в редиците на „дюшекчиите“ и в минутите след гола пропуснаха още няколко отлични възможности. Александър Лаказет показа, че се намира в отлична форма, но на два пъти пропусна да увеличи преднината на своите.

Въпреки превъзходството на домакините през втората част, футболистите на Диего Симеоне докачаха своя миг. Той дойде осем минути преди края, когато Антоан Гризман попари амбициите на Арсенал.

След дълъг пас от над 50 метра, Гризман се измъкна от опеката на капитана на „артилеристите“ Лоран Кошчелни и се озова очи в очи с Оспина. Французинът пробва да прокара топката между краката на вратаря, но стражът успя да реагира и да избие. Коженото кълбо обаче отново попадна в Гризман, който пред себе си имаше единствено Шкодран Мустафи, който не успя да избие изстрела му – 1:1.

АРСЕНАЛ – АТЛЕТИКО М 1:1

1:0 Лаказет 61', 1:1 Гризман 82'

Лига Европа, полуфинал, първи мач

Стадион: „Емиратс“, Лондон

Съдия: Клеман Торпен

Арсенал (4-3-2-1): Оспина – Монреал, Кошчелни, Мустафи, Бейерин – Уилшър, Джака, Рамзи – Йозил, Уелбек – Лаказет

Треньор: Арсен Венгер

Атлетико Мадрид (4-4-2): Облак – Върсалко, Хименес, Годин, Лукас – Кореа, Саул Нунес, Партей, Коке – Гамейро, Гризман

Треньор: Диего Симеоне