Арсенал затвърди статута си на един от фаворитите за трофея в Лига Европа с комфортен успех в първия си мач от 1/16-финалите с Йостерсунд. "Артилеристите" решиха всичко още в първия мач в Швеция, след като надделяха с 3:0. 

Макар и с няколко експеримента в стартовия състав, "топчиите" нямаха абсолютно никакви проблеми и още в средата на първата част беше ясно, че ще бият след попадението на Начо Монреал и автогола на Сотирис Папаянопулос. През втората част Месут Йозил само подпечата успеха. 

Иначе още от самото начало английският отбор установи пълен контрол върху топката и започна да създава ситуации пред вратата на окопалия се съперник. Още в 12-та минута Хенрих Мхитарян можеше да открие головата си сметка в Европа с новия си отбор, но два поредни негови удара бяха отразени от вратаря. 

Още в следващата минута обаче Арсенал поведе. Тогава Алекс Иуоби отправи два удара към вратата на шведите, но те бяха отразени от вратаря. При втория обаче топката се озова у непокрития Начо Монреал във вратарското поле и за него остана най-лесното - да прати топката в опразнената врата за 1:0. 

Всичко като интрига в този мач приключи в 24-та минута. Тогава Хенрих Мхитарян направи поредния си опасен пробив и центрира успоредно на голлинията за свой съотборник на далечната греда. Но там беше Сотирис Папаянопулос, който я отклони със задните си части в посока на вратата и излъга собствения си вратар - 2:0. 

Още в този момент стана ясно не просто кой ще спечели този мач, а и кой ще е крайният победител в този сблъсък. Арсенал заигра доста по-спокойно и определено си личеше, че играчите му си пазят силите за следващите мачове, макар че те нямат мач този уикенд, защото отпаднаха рано във ФА Къп. 

Иначе до почивката Мхитарян и Дани Уелбек изпуснаха няколко възможности, а Саман Годос имаше единствените възможности за Йостерсунд, но на два пъти не успя да преодолее Давид Оспина. В крайна сметка, до почивката повече попадения не паднаха. 

През втората част темпото спадна доста. Роналд Мукииби и Къртис Едуардс опитаха да затруднят "артилеристите" с изстрелите си, но без особен успех. А за да са още по-спокойни за реванша, гостите реализираха и трето попадение. 

Това се случи в 58-та минута, когато Хенрих Мхитарян с перфектен пас намери около точката на дузпата Месут Йозил, германецът овладя малко трудно, но го стори и насочи топката към вратата. Вратарят изби, но недостатъчно силно и кълбото се оплете в мрежата му за 3:0. 

Мохамед Елнени, Ектор Бейерин и Начо Монреал изпуснаха още възможности за "топчиите" до края на мача и в крайна сметка повече попадения в него не паднаха, въпреки че Йостерсунд получи страхотен шанс да върне едното от тях.

В продължението на мача Том Петерсон профука дузпа и лиши тима си от почетно попадение. Така Арсенал си тръгна от студена Швеция с три чисти гола комфортен аванс и го очаква протоколен реванш в Лондон след точно една седмица.