Привърженици на четирите английски представители в предстоящите европейски финали се обединиха срещу "позорното" отношение на УЕФА към привържениците.

Фенски групи от Ливърпул, Тотнъм, Арсенал и Челси изказаха възмущението си от ръководното тяло на европейския футбол заради разпределението на билетите и разходите по пътуването за съответните финали.

Фенклубове на Тотнъм и Ливърпул се обявиха за таван на цените на билетите и по-голяма яснота за разпределението им. В същото време цените на самолетните билети до Мадрид, където ще бъде финалът в Шампионската лига, се покачиха с невероятните 840%.

Юрген Клоп описа ситуацията като "лудост", а взетите решения като "безотговорни". Той бе подкрепен и от Маурисио Почетино, който призна, че има трудности да осигури място за спане в Мадрид за своите приятели и семейство.

За финала, който е на стадиона на Атлетико Мадрид "Уанда Метрополитано", двата отбора имат по едва 16613 билета за свои фенове, въпреки че общият капацитет на съоражението е за 68 хиляди.

Разпределението на билетите е още по-голям проблем за финала на Лига Европа в Баку, за който Челси и Арсенал получават по едва 6 хиляди билети за Олимпийския стадион в Баку, където капацитетът е 68700 места.

От УЕФА обявиха, че заради размерите на летището в Баку само около 15 хиляди фена ще имат възможност да пътуват до Азербайджан от чужбина. От европейската централа допълват, че предлагането на повече билети би било "безотговорна опция".

В общо изявление фенклубове на двата финалиста в Шампионска лига обявиха, че "радостта ни от достигането до финала е нарушена от цените на пътуването, настаняването и билетите, както и разпределението им."

"Цените на самолетните билети до Мадрид и съседните градове се качиха с 840%. Хотелските стаи са над 1000 паунда на вечер и чуваме истории, че резервации на стаи се отменят и препродават на много по-високи цени.

"Цени на билетите в рамките на 500 паунда са също изнудвачески. И има нужда от яснота от УЕФА и нашите клубове как билетите се оценяват и разпределят."

"За много фенове това не е единично събитие. То е кулминацията на пътешествие, в което феновете харчат хиляди паундове, пътувайки до шест града през всяка кампания на клуба, носейки спектакъла и атмосферата, които са ключова част от продукта, който е така високо оценяван от телевизията. Време е да се спре с използването на фенската лоялност за финансови цели."

От феновете на Арсенал също подкрепят изявлението като описват отношението на УЕФА към феновете като "позорно", а от фенклуба на Челси обявиха Баку за "един от най-недостъпните градове в Европа от Великобритания."