Политически причини могат да спрат Хенрик Мхитарян от това да участва във финала за Лига Европа. На 29-ти май един срещу друг ще се изправят неговият Арсенал и Челси на "Олимпийския стадион" в Баку

Причината може да е политическият конфликт между родината на Мхитарян - Армения, и Азербайджан.

Преди време - докато беше в Борусия Дортмунд, Мхитарян пропусна гостуването на Габала през 2015-а г. Мхитарян не игра и срещу Карабах през този сезона, когато "топчиите" решиха да си нямат международни проблеми и оставиха играча в Англия. 

Арменецът може да кандидатства за виза, а УЕФА има правомощията да издаде разрешение на играча. Но пътуването на Мхитарян до Баку може да трябва Арсенал да увеличи мерките за сигурност на своя тим.

Азербайджанско – Арменски военен конфликт е военен пограничен конфликт между Армения и Азербайджан на територията на Нагорни Карабах през 2016 г. 

Конфликтът започва през нощта на 2 април 2016 г. с използването на бойни самолети, танкове и артилерия от страна на азербайджанската армия и навлизането ѝ на територията на Нагорни Карабах. Военните действия се водят по цялата линия на контрол, която разделя двете територии. Според Министерство на отбраната на Армения, причините за избухването на конфликта се дължат изцяло на действията на азербайджанската армия.