Приказката на „новия” Арсенал в Лига Европа стартира в четвъртък, а приказката от миналия сезон за лондонския гранд не бе „написана” докрай. „Артилеристите” все още намират оптималното си ниво по ръководството на Унай Емери, като първото препятствие в турнира на УЕФА изглежда лесно – домакинство на украинския Ворскла Полтава.

Арсенал таи добри спомени от последното си приключение във втория по сила европейски клубен турнир, след като достигна през миналия сезон до полуфинал. На предпоследното стъпало „топчиите” се препънаха в бъдещия шампион Атлетико Мадрид, а предстоящата надпревара се явява като добра алтернатива в очите на феновете на лондонския тим.

Ектор Бейерин и Александър Лаказет

източник: Gulliver/Getty Images

Последната загуба на отбора в турнира е от скромния норвежки Йостерсунд, който по чудо надви английския тим на „Емирейтс”, след което последваха седем поредни домакинства без поражение. Освен с класата си, Арсенал влиза в срещата като доминатор над украинските тимове, след като нито един клуб от Източната страна не е побеждавал англичаните.

Арсенал Уест Хем

източник: Gulliver/GettyImages

Селекцията на Унай Емери направи контрастен старт на настоящия сезон, след като загуби първите си две срещи във Висшата лига, но след пораженията от Манчестър Сити и Челси, то Арсенал няма поражение в три поредни срещи. Футболистите на Емери демонстрираха качествен футбол срещу Уест Хем, Кардиф и Нюкасъл, за да се издигнат леко в класирането.

Арсенал - Челси 1:1, 6:5 при дузпите

източник: Gulliver/Getty Images

Времето пред новия специалист е най-големият му враг, но позитивите в играта на „артилеристите” започват да личат.

Арсенал все още не може да разчита на сериозно контузените Лоран Кошчелни, Ейнсли Мейтланд-Найс и Сеад Колашинац, докато Алек Иуоби също може да остане извън борда, тъй като има настинка, докато Аарън Рамзи по всяка вероятност също ще изпусне дебюта на отбора в Европа.

Срещата се явява като вариант за дебют на акостиралия през лятото вратар Бернд Лено. Предварителните очаквания са също така Стефан Лихтщайнер, Лукас Торейра и Мохамед Елнени да поведат отбора от първата минута. Няма съмнение, че Емери обича надпреварата и неговият поглед на нея са само в една посока – вдигане на трофея. Доказа го и в периода му в Севиля. Тук обаче идва въпросът дали Арсенал е способен да гравитира между тежката конкуренция във Висшата лига и борбата за значим европейски трофей.

Унай Емери

източник: Gulliver/Getty Images

Пиер-Емерик Обамеянг и Александър Лаказет се очаква да запазят титулярния си статут, като това ще бъде допълнителна възможност да заздравят своята взаимовръзка на футболния терен.

Вероятен състав на Арсенал за мача с Ворскла:

Арсенал (4-2-3-1): Бернд Лено – Начо Монреал, Сократис Папастатополус, Шкодран Мустафи, Стефан Лихтщайнер – Мохамед Елнени, Лукас Торейра – Пиер-Емерик Обамеянг, Месут Йозил, Даниел Уелбек – Александър Лаказет


Съперникът Ворскла Полтава пък гарантира участието си в Европа, след като завърши на трето място в украинската Премиер лига през миналия сезон. Позицията е най-високата в историята на тима, изравнявайки последното най-високо класиране на Ворскла, което датира от 1996/97.

Това ще е седма европейска кампания за украинците, като последното участие на тима в груповата фаза на Лига Европа е от 2011/12, когато финишира на последното място с едва две точки.

Ворскла загуби тежко от хегемона Шахтьор Донецк през миналия месец, но спечели три от следващите си четири мача в Украйна.

Като всеки отбор, който се явява като аутсайдер срещу изявен лидер, то отборът на Васил Сачко ще разчита на силноприбрана игра с намерението да реализира положения чрез контраакции. За разлика от опонента си, Ворскла ще излезе с всичко най-добро с ясната идея да вземе нещичко от английската столица.

Взетият от Гремио Николас Карека ще поведе атаката на тима на „Емирейтс”, докато дошлият под наем от Шахтьор Владислав Кулач ще играе точно зад Карека. Очакванията са Сачко да стартира с формация 4-4-1-1, като Павло Ребеньок и Александре Кобахидзе ще са останалите двама зад нападателя на украинците.

Хората, които ще трябва да пазят Обамеянг и Лаказет ще бъдат Ардин Далку, както и Волдомир Чеснаков.