Европейските клубни турнири вече навлизат в най-решителната си фаза, до която стигнаха само най-силните и подготвените. След като видяхме 1/8-финалната развръзка в Шампионската лига и разбрахме кои са осемте най-добри там, сега предстои да научим и кои ще стигнат до Топ 8 и във втората по сила клубна надпревара Лига Европа. 

Въпросът след първите битки е: Ще видим ли звездопад сред водещите тимове? А безспорно има достатъчно кандидати да поднесат някои от големите изненади в надпреварата и да направят развръзката в нея още по-заплетена.

След английския триумф в Шампионската лига, сега всички се питат дали ще видим такъв и Лига Европа. И докато за Челси задачата да прескочи Динамо Киев след 3:0 на "Стамфорд Бридж" миналата седмица изглежда протоколна, не така стоят нещата с Арсенал. 

"Артилеристите" допуснаха изненадващо поражение с 1:3 в гостуването си на Рен миналата седмица и може да изживеят срама да станат единственият отбор от Голямата шестица в Англия, който не стига до четвъртфиналната фаза на европейския турнир, в който участва. 

Със сигурност мениджърът Унай Емери не е подценил надпреварата, която може да му осигури така желаната квота за Шампионската лига следващия сезон при краен успех в нея. Още повече, че тя се превърна в негов абонамент, докато водеше Севиля. Провалът миналия четвъртък донякъде беше продиктуван и от очакването на дербито с Манчестър Юнайтед в неделя, което приключи благополучно за "топчиите". 

Сега със сигурност те ще се втурнат напред от първата минута и само силната защита на бретанците ще покаже дали ще видим поне един френски отбор на 1/4-финал в европейските клубни турнири тази година след фиаското, което претърпяха Лион и Пари Сен Жермен в Шампионската лига. 

Друг гранд в сериозен проблем може да се окаже Интер. Разкъсван от проблеми, най-вече свързани със самоволната самоотлъчка на доскорошния капитан Мауро Икарди, италианският тим има тежка задача да преодолее надъханите германци от Айнтрахт. 

"Нерадзурите" изковаха трудно нулево равенство в първия мач във Франкфурт, но сега трябва да преследват единствено победата, защото равенство с голове праща носителя на Купата на Германия напред. Айнтрахт е единственият тим от родината си, оцелял в Европа към момента, така че надеждите на цялата страна ще бъдат вперени в представянето му. 

Неочаквани проблеми има и Севиля, който превърна турнира в свой собствен в предишните години. Испанците стигнаха неочаквано само до равенство 2:2 в домакинството си на Славия Прага и сега ще търсят задължителна победа в Чехия. 

Проблеми може да има и за друг испански колос - Валенсия, който взе само минимален успех с 2:1 в домакинството си на Краснодар миналата седмица и ще трябва да го отбранява насред суровата руска зима тази вечер. 

Друг от иберийските грандове - Бенфика, претърпя малко очаквано поражение с 0:1 в гостуването на Динамо в Загреб миналата седмица и ако иска да предотврати резила да отпадне от тима с най-нисък коефициент в тази фаза, ще трябва задължително да преследва чиста и изразителна победа. Развръзката на всички тези интересни битки очакваме в запазената за Лига Европа четвъртък вечер.