Отборът на Холандия ще играе във финала на турнира Лига на нациите, след като в полуфиналния сблъсък отстрани Англия след продължения. Двата тима имаха нужда от 120 минути, за да излъчат победител в спора си на стадион „Афонсо Енрикеш” в Гимараеш.

В мача за трофея в неделя, отборът на Роналд Куман ще има за съперник състава на Португалия.

Холандия - Англия 3:1 след продължения /Лига на нациите/

източник: БГНЕС

„Лалетата” се наложиха с 3:1, а отбраната на „трите лъва” едва ли би искала да си спомня за този двубой. Мачът предложи много интересни и спорни моменти, като системата VAR бе използвана на два пъти, като при първия резонно бе отменен гол на Джеси Лингард заради много тънка засада.

Англичаните откриха резултата от дузпа чрез Маркъс Рашфорд, но Холандия стигна до пълен обрат след попадения на Матайс Де Лихт, автогол на Кайл Уолкър и попадение на Куинси Промес, като последните два гола за „лалетата” дойдоха в продълженията на двубоя.  

Мачът започна с преса на англичаните, които стигнаха до първата си опасност пред вратата на „лалетата” още във 2-ата минута. Джейдън Санчо проби много добре отляво и центрира в наказателното поле, където Рахийм Стърлинг остана под топката, която след това бе изчистена в корнер. След изпълнението му Хари Магуайър опита удар, но стреля неточно.

Тимът на Роналд Куман побърза да отговори. Само в рамките на две минути, символичните домакини отправиха два удара по посока вратата на Джордан Пикфорд. Първо Мемфис Депай стреля от границата на наказателното поле, но ударът му бе блокиран от защитник. В следващата атака Бергвайн имаше далеч по-добра възможност, но изстрелът му с левия крак не се получи и вратарят на „трите лъва” улови без затруднения.

След силните минути за „лалетата”, изненадващо или не, отборът на Гарет Саутгейт бе този, който успя да поведе в резултата. Това се случи в 32-ата минута, след като „трите лъва” стигнаха до дузпа. Нелепа грешка в наказателното поле на холандците направи централният бранител Матайс Де Лихт, който закъсня при намесата си срещу Маркъс Рашфорд и бе принуден да го фаулира в пеналта.

Реферът на двубоя не се поколеба и за миг и веднага посочи бялата точка. Зад топката застана потърпевшият Рашфорд, който стреля хладнокръвно и реализира за 1:0. Това бе седмо попадение за нападателя с националната фланелка.

В продължението на първото полувреме Де Лихт можеше да изкупи вината си за гола на англичаните, но ударът му с глава след центриране от корнер мина встрани от вратата на Джордан Пикфорд.  

Холандия - Англия 3:1 след продължения /Лига на нациите/

източник: БГНЕС

Англия започна силно втората част и още в началото бе много близо до отбелязването на втори гол в холандската врата. Първо Стърлинг проби много добре отляво, но скъси прекалено ъгъла си и не успя да отправи опасен удар, който да затрудни Силесен.

В 55-ата минута Джейдън Санчо пропусна уникален шанс. Фабиан Делф получи отляво и центрира прецизно в пеналта, където Санчо бе оставен абсолютно сам. Нападателят стреля с глава, но прати топката право в ръцете на холандския вратар.

В ответната атака Холандия бе на косъм от изравняването. Кайл Уолкър сгреши при изнасянето на топката и позволи на Мемфис Депай да му отнеме. Футболистът на Лион напредна няколко метра и от границата на наказателното поле стреля много силно. Пикфорд плонжира и успя да избие и да предотврати сигурен гол.

Холандия - Англия 3:1 след продължения /Лига на нациите/

източник: БГНЕС

„Лалетата” продължиха да играят по-добре и логичното се случи. Холандия успя да изравни резултата след статично положение в 73-ата минута. След изпълнение на корнер, Де Лихт, който направи дузпата за „трите лъва”, се извиси над всички в наказателното поле и със силен удар с глава не остави шансове на английския вратар за 1:1.

Така мачът бе вкаран в продължения, в които безобразната защита на англичаните им струва скъпо. Първо Джон Стоунс подари топката на противника в 97-ата минута, за да се стигне до удар на Куинси Промес, който обаче рикошира в крака на Уолкър. Така вместо да избие коженото кълбо, бранителят го прати в собствената си мрежа за 1:2.

В 114-ата минута бе сложена точка на спора, когато Рос Баркли сбърка фатално и вместо да подаде към своя вратар, намери Мемфис Депай в наказателното поле, който пък от своя страна веднага комбинира с Промес, а той с удар на празна врата оформи крайния резултат 3:1.  

Развитието на срещата минута по минута.

21,45 Начало на мача.

Двубоят на стадион "Афонсо Енрикеш" започва с минута мълчание в памет на починалия вчера бивш президент на УЕФА Ленарт Йохансон

2' Първа опасност в мача. Джейдън Санчо проби много добре отляво и центрира във вратарското поле, където Стърлинг остана под топката, но бранител на "лалетата" чисти в първи корнер в мача.

6' Удар по посока вратата на Англия, дело на Мемфис Депай, но топката е блокирана от бранител.

8' Нова възможност за Холандия. Този път Бергвайн нагласи топката на левия си крак и стреля от близо десет метра, но право в ръцете на Пикфорд.

21' Нов удар на сметката на "лалетата". Депай стреля по диагонала отляво, но Пикфорд действа спокойно и лови. 

25' В последните минути тимът на Холандия определено диктува събитията на терена, докато отбора на англичаните предимно се защитава.

30' ДУЗПА за Англия! Де Лихт закъсня фатално в единоборството си срещу Маркъс Рашфорд и бе принуден да го фаулира в наказателното поле. 

32' ГООООЛ за "трите лъва". Потърпевшият Маркъс Рашфорд е точен от бялата точка, отбелязвайки своя седми гол с националната фланелка.

37' Страхотен шанс за Англия, създаден от Санчо и Рашфорд. След великолепни индивидуални действия на Санчо в центъра на терена, Рашфорд бе изведен в наказателното поле, където пробва силен удар, но в последния момент Де Лихт успя да отклони топката.

41' Силен шут на Фабиан Делф от границата на наказателното поле, Силесен внимава и успява да спаси.

45' Две минути добавено време на първата част.

45+3' Удар на Де Лихт с глава след центриране от корнер, топката излиза в аут.

Край на първата част.

Начало на второто полувреме. 

46' На почивката селекционерът на Англия Гарет Саутгейт извършва смяна в състава си. Хари Кейн заменя Маркъс Рашфорд.

50' Рахийм Стърлинг се измъква от засадата и навлиза в наказателното поле, пробва удар от малък ъгъл, но Силесен избива в корнер. 

54' Уникален пропуск за Англия! Фабиан Делф се понася по лявото крило и центрира прецизно в пеналта, където Джейдън Санчо в абсолютно сам и стреля с глава от три метра. Въпреки близката дистанция обаче, Силесен успява да улови.

55' Великолепен шанс и за Холандия! Кайл Уолкър греши при изнасянето на топката и позволява на Депай да му отнеме. Нападателят напредна много добре и стреля много силно от границата на наказателното поле, Пикфорд плонжира и успява да избие. 

60' Смяна: Джейдън Санчо отстъпва мястото си на Джеси Лингард за Англия.

66' Удар на Вайналдум, Пикфорд спасява.

68' Две смени за Холандия. Терена напускат Мартен де Роон и Райън Бабел, а в игра влизат Ван де Беек и Куинси Промес.

73' ГОООЛ за Холандия! Грешникът Матайс Де Лихт, който направи дузпата за Англия, с която "трите лъва" поведоха в резултата, реализира страхотен гол. Де Лихт засече топката в мрежата след центриране от корнер. 

77' Смяна: Фабиан Делф отстъпва мястото си на Джордън Хендерсън.

78' Великолепна възможност за Холандия. Дони ван де Беек се озовава на стрелкова позиция в пеналта, но стреля над вратата.

83' Джеси Лингард бележи гол за Англия, но попадението е отменено заради засада. Решението бе взето след използване на системата VAR.

90'+5 Греда за Англия! Рахийм Стърлинг стреля по диагонала, но топката "каца" върху напречната греда.

Край на редовното време. Двубоят ще бъде решен след продължения и евентуално дузпи. 

Начало на продълженията

95' Удар на Депай, Пикфорд спасява.

97' ГОООЛ за Холандия! Изключителна грешка на Джон Стоунс позволи на холандците да организират бързо нападение, което завърши с удар на Куинси Промес от няколко метра. За нещастие на Кайл Уолкър обаче, защитникът подложи крак в неподходящия момент и вместо да избие топката, той я прати в собствената си мрежа.

114' ГОООЛ за Холандия! Всичко в мача е ясно! Холандия бележи нов гол във вратата на Англия, този път след безобразна грешка в отбрана, този път на Баркли. Халфът на Челси се опита да върне тиопката към своя вратар, но за сметка на това я подари на Депай, който незабавно комбинира с Промес, а той на празна врата вкара за 3:1.

Съставите на двата тима:

21,45: ХОЛАНДИЯ - АНГЛИЯ 3:1

0:1 Рашфорд 32', 1:1 Де Лихт 73', 2:1 Уолкър 97'-автогол, 3:1 Промес 114'

Холандия (4-3-3): Силесен - Де Лихт, Ван Дайк, Блинд, Дъмфрис – Вайналдум, Де Йонг, Де Роон (Ван де Беек) – Бабел (Промес), Депай, Бергвайн (Пропер)

Селекционер: Роналд Куман

Англия (4-3-3): Пикфорд – Уолкър, Стоунс, Магуайър, Чилуел – Райс, Делф (Хендерсън), Баркли - Санчо (Лингард), Рашфорд (Кейн), Стърлинг

Селекционер: Гарет Саутгейт