С хеттрик на Кристиано Роналдо Португалия победи Швейцария в полуфинален сблъсък на турнира Лигата на нациите и се класира за големия финал в турнира. 

Звездата на португалския национален тим се завърна в състава с ново чудесно представяне и основна заслуга за успеха над швейцарците.

Роналдо даде аванс на Португалия в 25-ата минута след отлично изпълнен пряк свободен удар. В 57-ата минута Рикардо Родригес изравни от дузпа за Швейцария, която бе отсъдена след доста дискусионна ситуация. В размките на малко повече от минута обаче в заключителните моменти Кристиано Роналдо отказа съперника. Роналдо вкара втория си гол в 88-ата, а третият в 90-ата и така направи резултата 3:1.

Така португалците вече чакат съперника си за финала от двубоя между Холандия и Англия, които играят в четвъртък вечер.

Дебют за националния тим на Португалия направи 19-годишният Жоао Феликс.

Първата възможност в срещата бе за Швейцария. Изстрел на Джердан Шакири в 3-ата минута бе спасен от Руи Патрисио. В 8-ата Рафаел Герейро центрира обещаващо в наказателното поле на съперника, но защитата на Швейцария предотврати опасността. Португалия стигна до първа добра възможност в 12-ата минута.  Бърза атака за португалците бе завършена от Кристиано Роналдо, който обаче бе неточен.

В 21-ата миута Джердан Шакири стреля от разстояние, но ударът му не бе добър и не затрудни защитата на Португалия. Три по-късно Кристиано Роналдо бе фаулиран малко пред наказателното поле на Швейцария и след това реализира от пряк свободен удар, за да даде аванс на своя тим за 1:0. В 36-ата португалската суперзвезда показа техника, но след това не успя да центрира добре.

Швейцария можеше да изравни преди почивката, но в 42-ата минута Сеферович удари греда. Мбабу получи добра топка от Шакири и пусна към Харис Сеферович, който обаче не сполучи.

Най-дискусионните моменти през второто полувреме започнаха в 52-ата минута. При атака за Швейцария гостите претендираха за нарушение срещу Стивън Цубер в наказателното поле. Сигнал от рефера нямаше, а в ответната атака португалците претендираха за нарушение на Фабиан Шер и съдията отсъди дузпа.

Главният рефер Феликс Брих обаче се консултира със системата за видеоарбитраж - ВАР. Първо бе преразгледана ситуацията пред вратата на Португалия и така последва дузпа за Швейцария и бе отменено решението за дузпата за Португалия.

Рикардо Родригес бе точен от бялата точка в 57-ата минута и изравни за Швейцария - 1:1.

Двубоят продължи без сериозни опасностти преди Кристиано Роналдо да вземе всичко в свои ръце. В 88-ата минута Бернардо Силва овладя и подаде отличен пас към Роналдо, който със страхотен удар реализира за 2:1. Малко по-късно отлична контраатака за португалците бе завършена безмилостно от Кристиано Роналдо, който оформи крайния резултат, вкарвайки за 3:1 в 90-ата минута.


РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ МИНУТА ПО МИНУТА

Начало на мача

3' Възможност за Швейцария. Изстрел на Джердан Шакири бе спасен от Руи Патрисио

8' Рафаел Герейро центрира обещаващо в наказателното поле на съперника, но защитата на Швейцария предотврати опасността.

12' Шанс за Португалия. Бърза атака за португалците бе завършена от Кристиано Роналдо, който обаче бе неточен.

14' Харис Сеферович засече остро центриране от Джердан Шакири, но не насочи добре топката към вратата на Португалия.

21' Джердан Шакири стреля от разстояние, но ударът му не бе добър и не затрудни защитата на Португалия.

24' Кристиано Роналдо бе фаулиран малко пред наказателното поле на Швейцария.

25' ГОЛ за Португалия! Кристиано Роналдо реализира от пряк свободен удар и даде аванс на своя тим за 1:0!

31' Пряк свободен удар за Швейцария. Джердан Шакири изпълни, но изстрелът бе блокиран от защитник на Португалия.

36' Кристиано Роналдо показа техника, освободи се от Мбабу, но след това не успя да центрира добре и да даде шанс атаката на Португалия да продължи.

42' Греда за Швейцария. Кевин Мбабу получи добра топка от Шакири и пусна към Харис Сеферович, който удари греда!

45' Добра атака за Португалия. Жоао Феликс получи пас от Кристиано Роналдо и отигра топката, но стреля над вратата.

Край на първото полувреме

Начало на второто полувреме

51' Изстрел на Кристиано Роналдо встрани от вратата на Швейцария.

52' Атака за Швейцария, при която гостите претендираха за нарушение срещу Стивън Цубер в наказателното поле.

53'  В ответната атака претенции за дузпа за Португалия след нарушение на Фабиан Шер срещу Роналдо и съдията я отсъди. Главният рефер Феликс Брих обаче се консултира със системата за видеоарбитраж - ВАР. Първо бе преразгледана предишната ситуация пред вратата на Португалия.

След преразглеждането - Отсъдена бе дузпа за Швейцария и бе отменено решението за дузпата за Португалия!

57' ГОЛ от дузпа за Швейцария! Рикардо Родригес бе точен от бялата точка и изравни за Швейцария - 1:1!

63' Пепе се контузи и бе принудително заменен.

72' Изстрел на Рубен Невеш, но твърде неточен.

83' Възможност за Швейцария, при която гостите не успяха да нанесат точен удар.

88' ГОЛ за Португалия! Бернардо Силва овладя и подаде отличен пас към Кристиано Роналдо, който със страхотен удар реализира за 2:1!

90' ГОЛ за Португалия! Отлична контраатака бе завършена безмилостно от Кристиано Роналдо, който отново демонстрира голямата си класа и оформи хеттрик, вкарвайки за 3:1!

Край на мача


Португалия и Швейцария в решителна битка за финала

Стартовите състави

Португалия: Руи Патрисио, Пепе, Рубен Диаш, Рафаел Герейро, Кристиано Роналдо, Бернардо Силва, Уилям Карвальо, Бруно Фернандеш, Рубен Невеш, Семедо, Жоао Феликс

Швейцария: Ян Зомер, Кевин Мбабу, Мануел Аканджи, Ремо Фрьолер, Харис Сеферович, Гранит Джака, Рикардо Родригес, Стивън Цубер, Денис Закария, Фабиан Шер, Джердан Шакири