В неделя вечерта, 9 юни, ще стане ясен първият в историята носител на трофея в Лигата на нациите. Новосформираният турнир завършва с Финалната четворка, чийто домакин е Португалия.

Трофеят, който ще бъде връчен на победителя, е направен от висококачествено сребро. Купата тежи 7,5 килограма и е висока 71 сантиметра. Като големина тя се равнява приблизително на тази от Шампионската лига (7,5 килограма и 73,5 сантиметра височина), но има много по-различна визия.

Дизайнът на купата, която ще бъде връчена за първи път, е вдъхновен от логото на надпреварата. В него са вплетени флаговете на държавите – участнички. Именно този елемент е инкрустиран върху самия трофей.

„Първото нещо, което искахме хората да получат като асоциация, е кулминационната точка – издигането на знамето. Когато видите купата вдигната от победителя, си представете, че всички флагове ще бъдат вдигнати високо, в най-високата точка, при спечелването на турнира”, споделя Елдер Помбиньо – креативен директор на агенцията, отговаряща за трофея.

Първият финалист в надпреварата в Португалия, а вторият ще бъде определен тази вечер от двойката Англия – Холандия.

Мачът за третото място е в неделя, 9 юни, от 16.00 часа, а финалът в същия ден, но от 21.45 часа.