За Англия ситуацията е всичко или нищо. Тимът трябва да победи Хърватия на всяка цена на "Уембли", за да се добере до първото място в своята група и да се класира за финалния турнир в Лигата на нациите през юни идната година.

Англия и Хърватия играха в 1/2-финалите на Мондиала в Русия през лятото (1:2), когато балканските взеха успеха след продължения и се класираха на първия си финал на Световно първенство в история си.

Една от основните фигури в селекцията на Гарет Саутгейт - Деле Али, коментира перспективите пред четвъртите в света към този момент, връщайки се също и към един от най-големите провали в историята на "Трите лъва" - двубоя с Исландия (1:2) на еврошампионата във Франция преди две години.

"Мачът с Хърватия ще бъде поредното голямо препятствие пред нас. Те подобриха много неща и са страхотен отбор, така че знаем, че ще бъде много труден мач. Ние също вдигнахме много летвата. Нашето самочувствие и морал винаги са били високо, дори и преди победата на Испания (3:2), но това бе голямо стъпало. Знаем, че сме способни на големи неща", сподели Али преди двубоя с "ватрените".

"След полуфинала през лятото бяхме сринати. Това бе едно от най-съкрушителните чувства, което съм изпитвал в съблекалнята. Но това не е най-лошото нещо. Не мисля, че нещо може да се сравни с онзи мач с Исландия през 2016 г. във Франция (1:2)", върна се към злощастното отпадане на Евро 2016 г. Али.

"Знаем, че достигането до 4-ото място в света е огромна крачка и за нацията. Почувствахме се обединени с феновете. На шампионата всеки сякаш стои в своя малък свят, но когато гледахме как феновете приемат нашите победи, разбирахме, че всичко е наистина специално. След като се прибрах у дома, имаше много хора, които ми казаха "Благодаря", "Страхотна работа". И не всички бяха фенове на Тотнъм. Не сме перфектни все още, знаем, че трябва да работим още. Но ние доказахме, че можем да побеждаваме най-добрите в света и не мисля, че сме далеч от това да печелим трофеи", каза още 22-годишният халф.

"След като дойде, Саутгейт ни пусна някои стари мачове като този с Исландия. Гарет ни показа грешките, казвайки ни, че трябва да ги преживеем и да се замислим над това, което сме направили, за да израснем. Беше трудно да се гледа, всички бяхме много тихи. Но мисля, че това ни помогна. Наистина не обичаме да говорим за това, но в момента не гледаме с такъв гняв към миналото", добави играчът.

Без референдум: Исландия изхвърли Англия от Европа

"За някои от нас това беше първи голям турнир с Англия. Всеки имаше високи очаквания. Отиваш там с наистина сериозна вяра в себе си, чувстваш се горд. След провала обаче искахме да се скрием завинаги. Този 1/2-финал в Русия обаче промени нещата след това. Осъзнавам, че все още имаме върху какво да работим.
 
В момента сме много по-добър отбор отпреди. По-устойчиви сме психически. Не искам да омайвам никого, но нещата в момента са доста по-различни. Никога не знаеш какво ще се случи във футбола, така че трябва да сме готови за всичко. Готови сме и за ситуации като тази с Исландия, но трябва да останем спокойни. Няма нужда от паника", завърши Деле Али.