В дебюта на Луис Енрике като национален селекционер Испания взе трудна победа с 2:1 над Англия в Лондон. Срещата бе белязана от две спорни съдийски отсъждания – и двете в ущърб на англичаните, в това число отменен изравнителен гол на Дани Уелбек в близо 10-минутното продължение на мача. То от своя страна беше продиктувано от ужасяващия сблъсък между Даниел Карвахал и Люк Шоу, който изпрати англичанина в безсъзнание само секунди след началото на второто полувреме.

„Ла фурия роха” показа, че ще има нужда от време, за да привикне към новите идеи на Лучо. Въпреки това иберийците показаха характер, като осъществиха пълен обрат след ранния откриващ гол на Маркъс Рашфорд. Англия за първи път допусна загуба на „Уембли” след серия от 24 последователни мача (поредицата стартира след 2:3 от Хърватия през 2007-а.)

Феновете по трибуните създадоха гореща атмосфера далеч преди първия съдийски сигнал, а това определено вдъхна увереност у техните любимци. „Трите лъва” започнаха мача на по-високо обороти, с повече агресия, а в първите минути в редиците ни Испания се усещаше лек смут.

Напълно логично домакините откриха резултата в 11-ата минута след хубава атака. Джордан Хендерсън измъкна топката от трудна позиция в собствената си половина и комбинира с Хари Кейн, който веднага разпредели наляво към втурналия се вече в атака Люк Шоу. Левият бек на Манчестър Юнайтед напредна с кълбото в крака и даде съвършения фалцов пас по трева, който мина покрай Начо Фернандес и остави Маркъс Рашфорд съвсем сам срещу Давид Де Хеа. От около 6-7 метра за нападателя не бе трудно да разстреля своя съотборник на клубно ниво – 1:1.

Буквално в следващата акция обаче долетя отговора на Испания и това като че ли промени всичко. В главите си англичаните явно все още празнуваха гола, а Серхио Бускетс с бърз пас надясно намери Дани Карвахал. Бранителят с лекота премина покрай шоу и напредна, за да комбинира с тичащия до себе си в наказателното поле Родриго Морено. Звездата на Валенсия на свой ред сви топката интелигентно по тревата, а Саул Нигес с много сила я засече в близкия долен ъгъл – 1:1.

Шокът от попадението остави явен отпечатък върху играта на Англия. Тимът на Гарет Саутгейт загуби познатия ритъм, макар че в 25-ата минута имаше своите основания да настоява за дузпа. „Трите лъва” изпълниха пряк свободен удар, при който бранителите на Испания не се разбраха – докато целият отбор тръгна напред за изкуствена засада, Маркос Алонсо се втурна да покрива Хари Магуайър. Играчът на Лестър без проблем взе високата топка и я отклони към Хари Кейн около точката на дузпата. В мига, в който таранът се канеше да стреля, в гръб го връхлетяха двама играчи на противника, а реферът с ясни жестове показа, че няма да даде наказателен удар. Контакт между Карвахал и Кейн обаче определено имаше.

Въпреки всичко и съвсем закономерно на фона на показаното, Испания стигна до пълния обрат в 32-ата минута. Защитата на Англия проспа по непростим начин центриране на Тиаго Алкантара от пряк свободен удар, а Хари Кейн дори не направи опит да стартира заедно с Родриго Морено. Нападателят изскочи от втора позиция съвсем сам при близката греда и безукорно отбеляза – 1:2.

Англия опита да отговори на предизвикателството. В 36-ата минута Маркъс Рашфорд отправи тежък изстрел с глава, който влиташе под гредата, ако не бе намесата на Де Хеа.

Второто полувреме започна с ужасяващия епизод между Шоу и Карвахал, при който испанецът улучи с лакът своя противник право в слепоочието при битка за висока топка. Реално футбол не се игра около 7-8 минути, в които медицинският екип взе всички мерки за безопасността на изпадналия в безсъзнание английски национал.

Малко след подновяването на играта и без друго тревожно притихналите трибуни на „Уембли” изтръпнаха още веднъж, след като Тиаго Алкантара отправи далечен шут, облизал напречната греда. Определено обаче зловещият епизод с Шоу остави своето отражение върху двата отбора.

Чак към края на срещата настроението в играта и сред феновете се завърна, а Англия опита финален щурм. В 81-ата минута Рашфорд получи идеална топка по тревата в наказателното поле и съумя да стреля между централните бранители на Испания. Шутът му се оказа насочен право у Де Хеа, който изби в крак, а това даде шанс на Хари Кейн за добавка. Нападателят на Тотнъм реши да играе незабавно и волето му прелетя с висока скорост встрани от целта.

Четири минути преди края заменилият Шоу Дани Роуз направи чудесен солов пробив по левия фланг и се вряза в наказателното поле, ала опасното му центриране беше пресечено.

Към края на даденото 9-минутно продължение резервата Дани Уелбек за миг повярва, че е изравнил резултата. Серхио Рамос отигра комично една висока топка в собственото наказателно поле, изритвайки просто нависоко. Дани Уелбек направи нужното, за да притесни него и Серхио Бускетс, а Давид де Хеа скочи и улови. Контактът между него и Уелбек беше минимален, а при падането вратаря изпусна топката. Уелбек не чака втора покана, а директно бутна кълбото в мрежата. В първия миг целия стадион изригна, вярвайки, че голът е напълно редовен. Секунди по-късно холандският арбитър Дани Макелие даде сигнал, че Уелбек е извършил нарушение.

След три дни Испания ще бъде домакин на Хърватия в друг мач от група 4 в Дивизия А. По същото време Англия има приятелски мач срещу Швейцария.