Още един звучен шамар и безславно, дори срамно отпадане от Шампионската лига. Така може да се обобщи осминафиналът реванш за Арсенал срещу Байерн Мюнхен, който може да се окаже и последният за Арсен Венгер в надпреварата начело на този клуб. "Артилеристите" бяха разгромени и на своя стадион, отново с 1:5, и с общ резултат 2:10 си тръгват посрамени.   

Трябва да се отбележи обаче, че те бяха крайно мотивирани да направят невъзможното и да търсят обрат след 1:5 в първия мач. В началото натиснаха, стигнаха и до ранен гол, но просто класата на баварците се оказа по-голяма и те изковаха още един успех над този опонент. 

Решаващ момент се оказа спорната дузпа в полза на германския колос в началото на втората част, реализирана от Роберт Левандовски. В тази ситуация изгонен беше и Лоран Кошчиелни, а до края Байерн се забавляваше и наниза още три попадения в мрежата на беззащитните "топчии". 

Венгер нападна съдията и се извини на феновете за срама

Арсенал е любимата боксова круша за Байерн

А мачът започна вдъхновено за лондонския клуб. Играчите му налитаха като оси, бореха се за всяка топка, почти не позволяваха на съперника да излиза от половината си. Бяха създадени и няколко положения пред Мануел Нойер, при едно от които в 13-та минута Оливие Жиру стреля слабо с глава, а топката срещна страничната греда и излезе в аут. 

Но малко по-късно активната игра на Арсенал даде резултат. В 20-та минута Тио Уолкът беше изпуснат в наказателното поле и макар да се озова под малък ъгъл спрямо Мануел Нойер, изстреля истински снаряд, който мина над ръцете и главата на стража, за да се оплете в мрежата му за 1:0. 

Уолкът задмина по голове Роналдо и Зидан

Това вдъхнови и публиката на "Емирейтс", която вече започваше да вярва в чудото. Но последваха редица пропуски пред Нойер, а в 32-та минута гръцкият рефер не даде дузпа за нарушение срещу Уолкът в наказателното поле. 

Полека-лека домакините започнаха да издишат, а Байерн да намира себе си. Две страхотни положения до почивката изпуснаха Ариен Робен и Роберт Левандовски, но в крайна сметка повече попадения за тези 45 минути не паднаха. 

Хванаха Алексис да се хили, докато Арсенал става за срам

Решителният момент дойде в 53-та минута. Тогава гръцкият арбитър даде доста спорна дузпа в полза на гостите за единоборство между Кошчиелни и Лева. Полякът се свлече като подкосен, а след протестите френският играч на Арсенал получи втори жълт картон и беше изгонен. От 11-те метра таранът на Байерн не пропусна и всичко на практика свърши. 

С човек по-малко и напълно обезверен, отборът от Лондон беше само фигурант на терена от този момент до края на мача. И инкасираше кроше след кроше, без да има съпротивителни сили да отвърне. 

Шествие и протест срещу Венгер преди Арсенал-Байерн

Байерн направи обрата пълен в 68-та минута, когато Алексис Санчес недопустимо подари топката пред наказателното си поле на Ариен Робен, а холандецът без да чака втора покана прониза мрежата на Давид Оспина за 2:1. 

До края на мача баварците се забавляваха и типично в стила си не пощадиха съперника, а го спукаха от бой, доколкото можеха. В 78-та минута Дъглас Коста се измъкна сред разредената защита на лондончани, стигна необезпокояван до границата на наказателното поле и стреля фалцово в мрежата на колумбиеца - 3:1! Чисто и лесно!

Само две минути по-късно погромът вече придобиваше застрашителни размери. Шаби Алонсо намери добре Артуро Видал в разградения двор, наречен защита на Арсенал и чилиецът с прекрасен прехвърлящ удар направи 4:1. 

И имаше време за още по-голямо унижение за "топчиите". В 85-та минута отново Видал се разписа, за да оформи крайното 5:1, като засече от близко разстояние топката след центриране на Дъглас Коста. 

Това беше и последният пирон в ковчега на лондонския клуб за участието му в Шампионската лига този сезон. Арсен Венгер пък се прибра в съблекалнята под бурното недоволство на феновете и нищо чудно това да е бил последният му мач начело на Арсенал в този турнир. Скоро ще се разбере дали е така. 

Ето и стартовите състави на двата отбора: 

Арсенал: Давид Оспина, Начо Монреал, Лоран Кошчиелни, Шкодран Мустафи, Ектор Бейерин, Аарън Рамзи, Гранит Джака, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Оливие Жиру, Алексис Санчес, Тио Уолкът; 

Резерви: Петър Чех, Франсис Коклен, Киърън Гибс, Месут Йозил, Габриел, Лукас Перес;

Байерн: Мануел Нойер, Рафиня, Хави Мартинес, Матс Хумелс, Дейвид Алаба, Артуро Видал, Шаби Алонсо, Ариен Робен, Тиаго Алкантара, Франк Рибери, Роберт Левандовски;

Резерви: Свен Улрайх, Хуан Бернат, Кингсли Коман, Дъглас Коста, Йосуа Кимих, Томас Мюлер, Ренато Санчес.