Когато си говорим за футбол, често на преден план поставяме невероятните голове, зрелищните обрати и (не)отсъдените дузпи. Безспорно в ден днешен на небосклона греят ярки звезди.

Голмайсторите определено обират овациите, но попаденията в един момент се превръщат само в бройка, която би донесла нещо “Златно” – било то обувка, топка и т.н. Едно е сигурно обаче, броя на головете със сигурност няма да донесе на изпълнителя “златни” крака.

В голяма част от случаите именно атакуващите футболисти отнасят сериозни ритници, в резултат, на което се контузват тежко, а някои дори до живот.

Въпреки това повечето намират сили да се изправят и да продължат напред. Някои от тях се принуждават да използват медикаменти, които притъпяват болката. Например, миналата година футболистът на Реал Мадрид Гарет Бейл призна, че е играл на обезбполяващи инжекции по време на целия сезон.

Преди 17 дни се навършиха точно 8 години от един мач, който сам по себе си бе зрелищен за футбола и феновете по цял свят. На 31 март 2010 година един футболист, който носи огромен заряд и пленяваща история зад гърба си, стори нещо немислимо. Дали заради адреналина, дали заради отдадеността си към играта и отбора, той спечели към сърца на своя страна.

Сеск Фабрегас – спасителят със златния счупен крак. В двубоя от четвърфиналите на Шампионската лига между Арсенал и Барселона атакуващият халф се превърна в герой и жертва едновременно.

Златан Ибрахимович, който по онова време носеше каталунската фланелка, смълча феновете по трибуните с два изумителни гола във вратата на Мануел Алмуния.

Дo 69-ата минута на срещата всичко, като че ли изглежда загубено за “топчиите” и то още преди реванша на “Камп Ноу”. Точно в тези секунди обаче Тио Уолкот намира пролука в каталунската защита и разстрелва вратата на Виктор Валдес за 2:1.

Капитанът на “артилеристите” Сеск Фабгрегас обаче обра овациите, след след като в самия край на срещата се разписа от дузпа за 2:2.

Само той си знае колко му е коствало изпълнението на тази дузпа, имайки предвид, че всъщност я е вкарал със счупения си десен крак.

Фабре бе фаулиран от легендарният защитник на “блаугранас” Карлес Пуйол, вследствие на което му бе дадена възможност да изпълни 11-метровия свободен удар. При нарушението Фабрегас е с гръб, Пуйол връхлита зад него, за да отклони центрирана топка, кацаща право на крака на съперника му. Фабре замахва силно, но кракът му остава приклещен между тези на Пуйол. Неприятна гледка...

Може би в действителност адреналинът е бил ужасно висок, а и болката не е била на преден план, но секунди след неистовата радост, Фабрегас е покосен от болки в десния крак.

В крайна сметка след обстойните медицински прегледи, които са му направени, се оказва, че капитанът на “топчиите” е с фрактура на фибулата. Той пропуска реванша с юношеския му клуб, който Арсенал губи с 1:4.

Чудото на Фабре обаче не бива да бъде забравяно, защото е една малка победа на духа, която топли сърцето на всяко човешко същество.