Мениджърът на Арсенал Унай Емери е получил потвърждения от собственика на клуба Стан Крьонке, че клубът ще получи исканите пари за предстоящия летен трансферен прозорец. Причината – успешната финансова година на американския бизнесмен в другите пера, които касаят бизнесите му.

Испанският наставник на „топчиите” разчиташе на сравнително малък бюджет за съвременния футбол – 40 млн. паунда, в първия си трансферен прозорец начело на „артилеристите”. Това бе и донякъде обяснимо, след като отборът не трябваше да се бори с най-големите в Шампионската лига, тъй като отборът пропусна възможността да се класира в най-елитната футболна надпревара преди да бъде назначен Емери.

Крьонке е доверил пред испанския треньор, че отборът му ще разполага с нужните инвестиции, ако Арсенал успее да се добере до Шампионската лига. Към този момент лондонският клуб може да се класира през първенството за ШЛ, както и ако спечели Лига Европа, където шансовете на отбора за триумф изглеждат никак не малки.

Медиите в Англия съобщават, че Унай Емери ще разполага със 138 милиона лири на трансферния пазар, ако успее да класира Пиер-Емерик Обамеянг и компания в Шампионската лига. До това решение американецът е стигнал след процъфтяването на бизнеса му в сферата на търговията с газирани напитки, както и големите дивиденти, получени от отборите, които притежава Крьонки в НБА и НФЛ.

До този момент в спортното си управление бизнесменът се радва на голям успех, след като успя да изведе своя отбор от футболната лига в САЩ – Ел Ей Рамс, до финала в тазгодишния СуперБоул. За съжаление Крьонке обаче отборът от западното крайбрежие допусна поражение от Ню Ингланд Пейтриътс.

Стан Крьонке пък придоби пълния пакет от акции на Арсенал по-рано, като оттук насетне вече придобива всички приходи, които се получават, откак отборът домакинства. Това също е счетено като възможност да се подпомогне във финансирането на отбора.

Доклад на Forbes твърди, че американският магнат печели по над 11 милиона английски лири от реклама и приходи на стоки на всеки десет домакински мача.