Националният отбор по волейбол за мъже спечели последния си мач от олимпийската квалификация в Китай. Българският състав победи Белгия с 3:2 (25:21, 23:25, 21:25, 25:22, 15:13) и записа четвърти успех в турнира след победите над Китай, Нидерландия и Мексико. Той обаче не беше достатъчен за класиране на Париж 2024. Остава един последен, но много малък шанс при серия победи в следващото издание на Лигата на нациите и изкачване в ранглистата. Ако Белгия бе спечелила, то отборът отиваше със сигурност на олимпиадата, но поражението от България ще даде квотата на Канада при чиста победа срещу Мексико по-късно днес.

Първият гейм започна много равностойно. Българската блокада работеше като компютър, а капитанът Цветан Соколов правеше най-много точки. Равенствата се редуваха до 10:10. Тогава дойде и много спорен момент. Българският треньор Пламен Константинов и Соколов влязоха в спор с главния съдия. В крайна сметка наставникът получи червен картон и това означаваше още една точка за Белгия. В този момент „червените дяволи" взеха и предимство от 16:12. Константинов взе таймаут и българите направиха три поредни точки.

В последвалите минути обаче отново Белгия започна да доминира и протегна ръка към спечелването на гейма – 19:16, но след отлична работа на блокада се стигна до равенство 20:20, след което и до успех за България в първия гейм с 25:21.

Втората част отново бе оспорвана, но белгийците спечелиха с 25:23, а след това играта на България загуби ритъм и след грешки на начален удар Белгия поведе с 2:1 гейма след 25:21.

Четвъртата част беше под диктовката на България. Добрата блокада и атака се завърнаха. Константинов пусна в игра Георги Сеганов като разпределител на мястото на Симеон Николов. Преднината непрекъснато растеше. Много добри минути имаше Аспарух Аспарухов. Българите поведоха убедително и вкараха мача в тайбрек с 25:22.

Петата част започна драматично с размяна на точки. Напрежението беше в белгийския състав, който се нуждаеше от победа за класиране на олимпийските игри. Равенствата продължиха само до 2:2. Отново прекрасен Соколов помогна на отбора да поведе с 6:2 – включително и ас. Притиснати до стената, белгийците скочиха за обрат. И стигнаха до равенство при 8:8. След прекъсването на Пламен Константинов дойде ред за нови две точки. Соколов отново беше вездесъщ. Капитанът атакуваше блестящо и резултатът стана 12:9. Белгия играеше за победе и отново тръгна на обрат. Две поредни точки направиха драмата пълна. С ас Белгия изравни – 13:13. Първият мачбол дойде за България – 14:13. Николай Пенчев направи страхотна блокада и България спечели.