Капитанът на националния отбор по волейбол Цветан Соколов потвърди при завръщането на отбора от олимпийските квалификации, че това бяха последните му мачове за България.

"Това беше последният турнир за мен в националния отбор. Няма какво повече да добавя, защото го приемам емоционално. Наистина беше голямо удоволствие и чест да нося и защитавам цветовете на България. Благодаря за всички емоции, които ми даде този национален отбор, за целия път, който извървях с него, но мисля, че вече трябва да кажа "край". Има други момчета, за които е време да поемат по своя път. Седемнадесет години бях в националния отбор, мисля, че е напълно достатъчно", каза Соколов на летището.

"Трудно е отказването от националния отбор. Аз вече от година-две си го мисля това нещо. Самото ми тяло вече не издържа на това натоварване. Отделно не съм това, което мога да бъда. Винаги се старая да давам максимума, обаче след тежък сезон идвам и някаква контузия ме спира да дам всичко това, което мога на националния отбор. Този сезон се стараех да бъда на 100 процента. За жалост се опитахме да направим тази последна стъпка - да се класираме на Олимпиадата, но както винаги нещо малко не ни достигна.

Дори и при загубите с по 3:0 винаги се борихме, защото това беше мечта, която умира последна", добави той. "Има изключително талантливи млади момчета, на които трябва да им се даде възможност да минат трудния път, да изтърпят спадовете, грешките. Когато дойдох аз в националния отбор първата година, не съм бил най-добрият. Но трябва да се бориш, за да постигнеш целите си. Да играеш за държавата си е привилегия.

Виждам, че с добра работа и себеотдаване националният отбор на България може да бъде пак в Топ 10 на света", вярва Соколов. "Мисля, че имахме по-добри възможности да направим по-добро класиране - най-вече на Европейското първенство. За Олимпиадата се получава малко „убиване“ на играчите, защото за 9 дни трябва да изиграеш 7 мача, които задължително трябва да спечелиш и да ни на топ ниво.

Виждате, че отборът на Полша дойде с 13-14 състезателя и постоянно ти сменяха, но те имат два равностойни състава. Ние имахме нашите възможности, не успяхме да ги използваме. В момента си ближем раните, защото това е мечта, която всеки един иска да изпълни - да играе на Олимпиада", каза капитанът.

"Болно е да гледаш Олимпиадата отстрани, от дивана. Имахме възможност да се класираме и във Варна, и в Германия. Изиграхме добри квалификации, но малко не ни достига. Това е проблемът, на това трябва да се обърне внимание", препоръча той.

"Дали ще е с договор или без договор, за мен е било удоволствие да ме извикат. Не ме е интересувало дали ще ми предложат договор, играеш за родината си.

Аз съм отсъствал от Лигата само поради медицински ангажименти. Отсъствал съм заради лечение на някои травми. И тази година имах изтръпване на ръката, посиняваха ми пръстите, трябваше да се лекувам. Няма какво да си кривим душите, Матей е Матей (б. а. - Казийски). Той е състезател, който винаги би помогнал на националния отбор. Но няма какво да коментираме, той не присъства. Това е негово решение и ние трябва да го зачитаме. Той знае какво прави. Нека гледаме на това, с което разполагаме.

Много пъти сме казвали, че не сме Русия, Бразилия или Америка, които имат по 300 хиляди волейболисти. Ние трябва да се напаснем с този материал", е мнението на Соколов.

"Симеон Николов е страхотен талант, получи се с него. Въобще не трябва да ви изненадва, че той беше на олимпийската квалификация и се справи страхотно. Той има уникално и светло бъдеще пред себе си. Това може само да ни радва, че имаме такъв състезател на 16 години, който се представя по този начин", похвали го ветеранът.

"Последните години се смениха много треньори на националния отбор. Дали Пламен Константинов трябва да остане или не, това решение той трябва да си го вземе. Никога не сме тръгвали да го сменяме и да правим бойкот", завърши Цветан Соколов.