Арсенал се доближи на точка от топ 4 във временното класиране на Висшата лига, поне преди да са се изиграли останалите мачове от 16-ия кръг, след като надигра убедително Саутхамптън 3:0 на "Емиратс".

Арсенал Саутхемптън

източник: sofascore.com

Домакините изненадващо бяха без своя капитан Пиер-Емерик Обамеянг, който бе оставен извън групата. Мениджърът на "топчиите" Микел Аретета обяви, че причините за това са "дисциплинарни". Това не се случва за първи път, тъй като през март габонецът пропусна дербито с Тотнъм заради подобни провинения. Така Арсенал се завърна на победния път след двете поредни  загуби от Манчестър Юнайтед и Евертън.

Въпреки отсъствието на Обамеянг, Арсенал постигна най-убедителната си победа в първенството от началото на сезона.

Александре Лаказет откри резултата в 21-вата минута, завършвайки многоходова атака, в която домакините размениха цели 16 подавания. Мартин Йодегор удвои шест минути след това, след като бе точен с глава отблизо. Габриел сложи точка на този неравностоен спор в 62-рата минута, засичайки с глава центриране от корнер на  Мартинели. Малко преди това друго попадение на централния бранител бе отменен след намесата на ВАР. 

С този успех Арсенал се изкачи до петото място във временното класиране на Премиър лийг. Саутхамптън, който е без победа в пет поредни мача в Премиър лийг, заема 16-ата позиция.