Борнемут нанесе първа загуба на Арсенал през сезона, след като го победи с резултат 2:0 на „Вайталити Стейдиъм“в късния съботен двубой от осмия кръг на английската Висша лига. "Черешките", обаче, бяха улеснени от факта, че от 30-ата минута натам играха с човек повече заради директен червен картон на Уилям Салиба. Това е трети червен картон за лондончани от началото на кампанията в първенството.

Домакините пък стигнаха до успеха през втората част, благодарение на две резерви - Райън Кристи откри в 70-ата, а Джъстин Клуйверт удвои и ооформи крайния резултат от дузпа в 79-ата минута. 

Снимки: Gulliver/GettyImages
72 снимки

По този начин Арсенал пропусна възможността да се качи на върха в класирането и остава трети със 17 точки, колкото има още Манчестър Сити, а Ливърпул е първи с 18 пункта. И "гражданите", и мърсисайдци, обаче, играят в неделя и могат да се откъснат напред при победи над Уулвърхемптън и Челси. Борнемут пък се настани на десето място с 11 точки. За "артилеристите" предстои домакинство на Шахтьор Донецк в Шампионската лига, а след това приемат именно "червените" от "Анфийлд". За "черешките" пък ще има гостуване на Астън Вила.

Мениджърът на Арсенал - Микел Артета, бе направил три промени от последния мач на тима, който бе победата с 3:1 срещу Саутхемптън преди паузата за национални отбори. Лятното попълнение Микел Мерино за първи път беше титуляр в среща от Висшата лига, а от първата минута се завърнаха още Леандро Тросар и Бенджамин Уайт. На пейката сядат Жоржиньо и Габриел Жезус, а в отсъствието на невъзстановения Букайо Сака отдясно по атаката бе поставен Рахийм Стърлинг. Германецът Кай Хавертц пък бе напълно здрав и започна на върха на нападението.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Срещата стартира без опасности към вратите, като и двата отбора не прибързваха и изчакваха грешка на съперника.

Именно такава се откри пред Борнемут в 16-ата минута, когато играчите на Арсенал опитаха „да извикат“ съперника си, задържайки по-дълго топката около наказателното си поле, но Давид Рая не подаде точно и Алекс Скот пресече. Последва подаване към Антоан Семеньо, който стреля фронтално срещу вратата пред дъгата на пеналтерията, но над вратата.

Гостите отговориха две минути по-късно с блокиран удар на Леандро Тросар отляво в наказателното поле.

В 27-ата минута нещата за Арсенал, обаче, станаха напечени. Леандро Тросар не отигра никак добре една топка назад и това принуди Уилям Салиба да извърши нарушение срещу Еванилсон, който се откъсваше сам срещу вратаря. Главният съдия Робърт Джоунс показа жълт картон на бранителя, но след това бе извикан да изгледа ситуацията със системата ВАР и в крайна сметка промени първоначалното си решение, изваждайки директен червен картон за французина. По този начин той остави „артилеристите“ с десет човека, а освен това „изгоря“ и за следващия мач на тима, който е срещу Ливърпул.

Въпреки че бяха с десет човека, Арсенал имаше отличен шанс да открие резултата в 35-ата минута. Рахийм Стърлинг проби отдясно в наказателното поле и центрира на първа греда, където Маркос Сенеси изби с глава, но топката попадна в Микел Мерино, който шутира  с десния крак от 10-11 метра, но много близо покрай лявата греда на Кепа Арисабалага.

В ответната атака Борнемут организира добра атака отляво, при която Антоан Семеньо финтира Стърлинг, влезе отляво в наказателното поле и стреля силно в близки ъгъл, но Рая изби в корнер.

Веднага след това последва смяна при лондончани, като в игра се появи Якуб Кивиор, който замени Рахийм Стърлинг.

„Черешките“ натиснаха и в 41-ата минута бяха много близо до гола. Семеньо беше изведен по лявото крило, премина покрай Кивиор, стигна до наказателното поле и центрира ниско в него. Там, обаче, Давид Рая не успя да улови топката и тя стигна до Маркъс Тавърниер, който опита да стреля, но испанският страж възстанови бързо позицията си и го блокира отлично.

Минута и половина след старта на втората част Борнемут пропусна нова отлична възможност да открие резултата. Милош Керкез успя, макар и с доза късмет, да задържи топката на тъча отляво и технично с пета комбинира с Данго Уатара. Националът на Буркина Фасо влезе отляво в наказателното поле и подаде за оставения съвсем сам на втора греда Семеньо, който засече с десния крак от въздуха, но над вратата в аут.

Домакините продължиха да натискат и след час игра Семеньо центрира отдясно в наказателното поле, където Тавърниър засече с глава, но на безопасно разстояние покрай дясната греда на Рая в аут.

Вратарят на „черешките“ Кепа Арисабалага можеше да се превърне в големия грешник за своя отбор в 69-ата минута. Тогава той получи подаване в наказателното си поле, но бърка след това с паса си към съотборник, който Мерино пресече. След това испанският национал намери нахлуващия в пеналтерията Габриел Мартинели, който стреля с десния крак, но Кепа се реваншира и спаси прекрасно с лявата си ръка.

Борнемут ознаменува численото си предимството на терена с гол само минута по-късно, когато откри резултата след статична ситуация, от които именно "артилеристите" са най-добри​. Домакините разиграха по прекрасен начин заучено положение от корнер, като топката стигна с късо подаване за резервата Джъстин Клуйверт на първа греда, който се измъкна от прекия си пазач и отигра технично с пета за също влезлия преди минути Райън Кристи. Шотландецът бе забравен и с левия крак прати неспасяемо топката в десния горен ъгъл на Рая за 1:0.

В 77-ата минута Борнемут спечели дузпа. Капитанът Люис Кук опита подаване в половината на Арсенал, което бе посрещнато от Якуб Кивиор, който, обаче, сбърка с подаването си назад за Рая и топката бе открадната от Еванилсон. Нападателят на „черешките“ влезе в наказателното поле и мина покрай испанския страж, който го събори и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае Джъстин Клуйверт, който прати Рая в обратния ъгъл и отбеляза в долния ляв за 2:0 в 79-ата минута.

До края на двубояя момчетата на Андони Ареола не допуснаха да бъдат изненади и се поздравиха със страхотна победа, като в същото време нанесоха първа загуба на възпитаниците на Микел Артета през сезона.


FT  | БОРНЕМУТ – АРСЕНАЛ  2:0

1:0 Райън Кристи 70'

2:0 Джъстин Клуйверт (дузпа) 79'

Червен картон: Уилям Салиба (Арсенал) 30' / ВАР

Висша лига, осми кръг

Главен съдия: Робърт Джоунс, Англия

Стадион: „Вайталити Стейдиъм“, Борнемут, Англия


Стартови състави на двата отбора:

БОРНЕМУТ (4-2-3-1): 13. Кепа Арисабалага – 22. Хулиан Араухо, 27. Иля Забарний, 5. Маркос Сенеси, 3. Миолш Керкез – 8. Алекс Скот, 4. Люис Кук (к) – 24. Антоан Семеньо ж.к., 16. Маркъс Тавърниър, 11. Данго Уатара – 9. Еванилсон

Резерви: 42. Марк Травърс (вр), 15. Адам Смит, 2. Дийн Хаусен, 10. Райън Кристи ⚽, 19. Джъстин Клуйверт ⚽, 7. Дейвид Брукс, 12. Тайлър Адмас, 17. Люис Синистера, 26. Енес Юнал

Мениджър: Андони Ираола

АРСЕНАЛ (4-3-3): 22. Давид Рая – 33. Рикардо Калафиори, 6. Габриел Магаляеш (к), 2. Улиям Салиба ж.к., 4. Бенджамин Уайт ж.к. – 23. Микел Мерино, 5. Томас Партей, 41. Деклан Райс – 19. Леандро Тросар, 29. Кай Хавертц, 30. Рахийм Стрлинг

Резерви: 36. Томи Сетфорд (вр), 15. Якуб Кивиор, 17. Олександър Зинченко, 49. Майлс Люис-Скели, 20. Жоржиньо, 11. Габриел Мартинели, 53. Итън Нуанери, 9. Габриел Жезус, 46. Исмаел Кабия

Мениджър: Микел Артета