Плеймейкърът Месут Йозил се намира на крачка от това да бъде натирен от Арсенал, след като така и не успява да убеди мениджъра Унай Емери в своите качества. Това гледище изрази бившият капитан на „топчиите” Уилям Галас.

Немалко привърженици на тима сметнаха, че начинът, по който 30-годишният играч махаше към феновете при победата над Кардиф Сити, свидетелства неговия последен мач с екипа на Арсенал. Въпреки всичко Йозил остана на „Емиратс” и след вчерашното затваряне на зимния трансферен прозорец.

Йозил има едва 14 мача като титуляр под ръководството на Унай Емери и в момента е със статут на резерва, което поражда напрежение заради колосалната му седмична заплата – 350 хиляди паунда. В немалко случаи Емери си позволяваше дори да извади от групата бившия ас на Реал Мадрид, като повечето пъти се позоваваше на контузия или физическа неразположеност, макар и да не бяха редки в случаите, в които наставникът говореше за „тактическо решение”.

„Емери опита всичко, което можеше да направи, за да изтръгне реакция от Йозил, но играчът просто не отговаря”, смята Галас. „Това е много трудна ситуация както за Йозил, така и за Арсенал.”

„Всички знаят, че качеството на Йозил е непостоянно. Той играе само когато му е кеф.”

„Йозил трябва да прави много повече предвид характеристиките, с които е надарен. Той трябва да бъде най-добрия играч на Арсенал във всеки мач, в който играе.”

Йозил пристигна в Арсенал през 2013-а година в последния ден от януарския трансферен прозорец. Дълго време сумата за неговото привличане – 42,5 милиона паунда – беше рекордна за историята на клуба, преди да бъде подобрена чрез трансферите на Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг.