Манчестър Сити, Ливърпул и Арсенал могат да се окажат главните герои в безпрецедентен сценарий във Висшата лига. Кръг преди края на надпреварата, трите тима са разделени само от три точки, а в зависимост от резултатите в последните мачове в неделя, може да се наложи два от тях да играят решителен плейоф за класиране в Шампионската лига.

Това не се е случвало в историята на Висшата лига до този момент.

Освен малката разлика в точките, трите тима имат и сходни показателни при головата разлика и отбелязаните попадения. Това означава, че ако в крайното класиране показателите на два от отборите бъдат абсолютно равни, то те ще трябва да играят допълнителен мач на неутрален терен, избран от Футболната асоциация на Англия, за да определят последния участник от Англия в Шампионската лига.

Огромни загуби за Манчестър Юнайтед

През миналия сезон отново имаше подобна вероятност, като този път залогът бе място в Лига Европа, но до такава развръзка между Ливърпул и Уест Хем не се стигна.

Какво е класирането в момента?

В последния кръг Манчестър Сити гостува на Уотфорд, Ливърпул приема изпадналия Мидълзбро, а Арсенал е домакин на Евертън.

Какви могат да бъдат развръзките?

Вариант 1: плейоф между Манчестър Сити срещу Ливърпул за третото място, което дава право на директно участие в груповата фаза на Шампионската лига.

За да се стигне до тази развръзка, в последния кръг трябва да видим сериозно голово равенство между Сити и Уотфорд, а в същото време Ливърпул да вземе убедителна победа над Мидълзбро на „Анфийлд“.

При резултат 3:3 на „Викъридж Роуд“ и 3:0 в полза на Ливърпул срещу Боро, „червените“ и „гражданите“ биха имали абсолютно равни показатели, което ще наложи те да решат спора за третото място в директен плейоф.

  отбелязани допуснати ГР Т
Ливърпул 78 гола 42 гола +36 76
Манчестър Сити 78 гола 42 гола +36 76

Разбира се, това би се случило и при резултати 4:4 и 4:1.

Вариант 2: плейоф между Сити и Арсенал

Този вариант е много малко вероятен, тъй като, за да се стигне до него, Манчестър Сити трябва да загуби с 0:4 от Уотфорд, а Арсенал да победи с 1:0 Евертън. При подобно развитие на ситуацията, Сити и лондончани бих били с равен брой точки – по 75, а головата разлика и на двата тима би била +32 гола при отбелязани 75 гола и допуснати 43.

  отбелязани допуснати ГР Т
Арсенал 75 гола 43 гола +32 75
Манчестър Сити 75 гола 43 гола +32 75

Вариант 3: При този сценарий с равни показатели биха били тимовете на Арсенал и Ливърпул. Какво обаче трябва да се случи в последните мачове, за да се стигне до него и двата тима да играят бараж за четвъртото място, което дава право на участие в Шампионската лига, но през ситото на квалификационните кръгове.

Почетино остава в Тотнъм

При положение, че Арсенал направи 1:1 с Евертън в последния си мач, а Ливърпул допусне сензация на „Анфийлд“ и загуби от изпадналия Мидълзбро с 0:2, то „артилеристите“ и „мърсисайдци“ биха завършили сезона при абсолютно равни показатели.

Това би се случило и при други резултати като например 2:2 между Арсенал и Евертън и загуба на Ливърпул от Боро с 1:3.

  отбелязани допуснати ГР Т
Арсенал 75 гола 44 гола +31 73
Ливърпул 75 гола 44 гола +31 73

При този вариант най-облагодетелстван би бил тимът на Сити, който би завършил на трето място независимо от изхода на мача с Уотфорд в последния кръг.