Арсенал изкова десетата си поредна победа във всички надпревари и затвори стилно 9-ия кръг в Англия, побеждавайки Лестър с 3:1. Футболът, който предложиха „артилеристите” в продължение на близо час игра бе феноменален и напомни на играта на лондонския тим в годините от началото на века. Въпреки това Лестър поведе в резултата в 31-ата минута, след като Ектор Бейерин си закова автогол, но четвърт час по-късно Месут Йозил отбеляза, за да се приберат двата отбора при равенство на почивка. Арсенал за пореден път през този сезон демонстрира силно атакуващ футбол, а заслугата за това може да се отдаде изцяло на наставника на лондончани Унай Емери.

Така Арсенал застана на четвъртото място в класирането на Англия и вече има 21 точки. Любопитен факт е да се отбележи, че първите пет отбора в Англия са събрани в две точки. Лестър от своя страна остана 11-и с 12 пункта.

Втората част имаше един господар на терена и това бе Арсенал. Играта, предоставена от отбора на Унай Емери бе впечатляваща, а резервата Пиер-Емерик Обамеянг отбеляза на два пъти (63’ и 66’), за да може Арсенал да запише седма поредна победа във Висшата лига на Англия.

Мачът можехте да гледате на живо по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Унай Емери стартира с Александър Лаказает на върха на атаката в схема 4-2-3-1, а зад него действаха Месут Йозил, Алекс Иуоби и Хенрих Мхитарян. На вратата бе Бернд Лено, а квартетът в защита бе съставен от Ектор Бейерин, Роб Холдинг, Шкодран Мустафи и Щефан Лихщайнер. Гранит Джака и Лукас Торейра пък „бродираха” в средата на терена.

Клод Пюел също разчете на схема 4-2-3-1, като Джейми Варди бе най-близо до Бернд Лено. Келечи Ихеаначо, Рикардо Перейра и Джеймс Мадисън подпомагаха стрелеца, а Каспър Шмайхел пазеше вратата на „лисиците”.

Първите две възможности бяха на сметката на Лестър чрез Келечи Ихеаначо. Нигерийският нападател на „лисиците” стреля отдясно, ала защитникът Роб Холдинг се намеси решаващо, а секунди по-късно Ихеаначо произведе втори шут, който бе уловен от Бернд Лено.

След малко повече от четвърт час игра Холдинг игра с ръка в наказателното поле, пред погледа на съдията Крис Кавана, ала реферът не посочи бялата точка. Всичко стана след центриране и размяна на пасове с глави между Магуайър и Варди. Нападателят продължи към Ндиди, който бе пазен от Холдинг, а при скока си английският защитник спря пътя на топката с дясната си река, но наказателен удар не последва.

В 31-ата минута левият бранител на Лестър Бен Чилуел се „стрелна” мощно по левия фланг, а на гърба му бе Ектор Бейерин. Чилуел центрира към Варди, ала испанецът сложи крака си пред топката, която за негово съжаление продължи към опразнената врата на Лено и влетя във вратата на домакините – 1:0 за Лестър.

След гола Арсенал осезаемо вдигна темпото, а в 42-ата минута Алекс Иуоби стреля, но ударът му бе отразен от Шмайхел.

Три по-късно Лукас Торейра открадна топката в центъра на терена и даде тон за чудесна атака за „топчиите”. Топката отиде надясно към Бейерин, който се впусна в спринт и подаде по земя към Йозил. Бившият германския национал бе оставен непокрит на дузпата и нанесе удар, който се отби в десния стълб на Шмайхел, а топката спря в мрежата на Лестър – 1:1.

Втората част продължи с активизацията на Арсенал, като Хенрих Мхитарян в рамките на осем минути можеше да отбележи три пъти, ала ударите му минаваха встрани от вратата на гостите.

Надмощието на Арсенал продължи с пълна сила, като футболистите на Емери не бяха стигнали до втория си гол, но импулсът в играта им бе огромен. Въпреки това в 57-ата минута Джеймс Мадисън центрира от левия корнер, а Вилфред Ндиди отскочи много добре и стреля с глава, но за негово съжаление топката се отби в напречната греда.

Емери взе решение след час игра да извади Мхитарян и Лихщайнер, за да влезнат Пиер-Емерик Обамеянг и Матео Гендузи.

Три по-късно Обамеянг бе в прегръдките на съотборниците си. Йозил достави превъзходен пас надясно към Бейерин, а испанецът центрира по земя към Обамеянг, който бе непокрит и отблизо поведе Арсенал напред. Стилът и класата на Арсенал бе в пъти повече като количество спрямо мудните действия от страна на Лестър.

В 66-ата „Емирейтс” стана на крака, за да аплодира третия гол на отбора си. Атаката, която тръгна от половината на домакините бе сензационна. Йозил продължи с пета надясно към Бейерин, който спринтира напред. Испанецът пусна по земя по границата на наказателното поле, а Йозил пропусна топката за Лаказет. Французинът пусна зад гърба на „гледащата отстрани” защита на Лестър за излизащия пред Шмайхел – Йозил, а германецът с фино подаване към Обамеянг го изведе сам срещу вратата, а за бившия нападател на Борусия Дортмунд бе като детска игра да отбележи – 3:1.

В 78-ата минута Йозил видя чудесно Лаказет и го изведе срещу Шмайхел, за да може французинът да отбележи, ала Каспър Шмайхел се намеси впечатляващо и прибра топката в обятията си.

До края на срещата Арсенал продължи да е по-дейният отбор на терена, като опасностите пред вратата на Шмайхел вече не следваха обаче една след друга. По този начин Арсенал записа десетата си поредна победа на рожденния ден на бившия наставник на отбора Арсен Венгер.

 В идния кръг Арсенал гостува на Кристъл Палас, докато Лестър приема Уест Хем.