Шефът на школата на Арсенал Марсел Лукасен сподели, че при идването си в клуба преди 2 години той е бил шокиран от състоянието на академията на севернолондонския гигант. 

Нидерландецът дойде в Арсенал през лятото на 2018-та година, за да поеме ролята на отговорник за възрастите от 9 до 23-годишни в школата на "топчиите". Самият той обаче не е могъл да повярва точно колко назад с тенденциите е подготовката на подрастващите. 

"Когато започнах ръководството на Арсенал ми каза, че трябва да започнем от нулата. След като започнах обаче казах на Пер Мертезакер, че информацията не е точна - трябва да започнем две нива под нулата", започна любопитното си изказване Лукасен. 

"В първия ми месец в клуба попитах 20 човека какво представлява "начинът на Арсенал". Всички говореха за множеството пасове, но никой реално не успя да ми обясни есенцията. Бях работил и в други клубове, където целта беше да се подаде на играч със същата фланелка като твоята, така че какво беше толкова специалното на тази философия?". 

"Клубът имаше всякакви планове, но почти никакви с ясно разграфени принципи и цели на играта. Имаше сериозна липса на качество в много от възрастовите групи". 

"В сравнение с това, което имахме в Германия, в Арсенал нещата бяха проблематични. Главното затруднение беше, че философията на Венгер не беше развита, за да бъде в крак с модерните тенденции. Някои играчи просто подаваха топката, защото си мислят, че трябва". 

"Друг проблем беше липсата на достатъчно вариативност в профилите на играчите. Имаше много технически надарени полузащитници, но почти никакви остри крила. Това изисква време, за да се промени", завърши нидерландският специалист.