Отборите във Висшата лига са похарчили 230 милиона лири за трансфери през януари и това е втората най-голяма сума за зимния прозорец, съобщават Спортс Бизнес Груп (СБГ) и Делойт. Така общата сума за сделки за сезона нарастна на 1.6 милиарда лири, която също е на второ място след 1.9-те милиарда през 2017/2018.

Отборите от Висшата лига обаче похарчиха само 25 милиона в последния ден на трансферния прозорец, като наемите доминираха.

Нито един от отборите в четворката не похарчи пари в петък, докато Манчестър Юнайтед привлече изненадващо нигерийския нападател Одион Игало от китайския Шанхай Шенхуа.

"Клубовете изглеждат повече фокусирани върху финансовата стабилност и в следствие на това предпочитат да не надхвърлят предварително зададените си бюджети, за да преследват краткосрочни успехи. Сведение за това е и използването на по-гъвкави стратегии, една от които е наем с опция за закупуване. Също така през последните години видяхме и доста примери за използване на собствени юноши", заяви Тим Бридж, който е директор в СБГ и Делойт.

Големите шест отбора в Англия - Ливърпул, Манчестър Сити, Тотнъм, Арсенал, Манчестър Юнайтед и Челси, са отговорни за 52 % от парите, които клубовете от елита похарчиха през януари.

Интересно е това, че всяко едно от петте водещи първенства похарчи повече пари в сравнение с миналия януари. Серия "А" оглавява класацията със 180 милиона лири, следвана от Бундеслигата със 165 милиона, Ла Лига със 110 милиона и Лига 1 със 100 милиона, обобщава Делойт.