Френският национал Оливие Жиру спечели приза „Ференц Пушкаш“ за 2017 година. Наградата се присъжда от ФИФА за най-красиво попадение в периода ноември – юли.

Нападателят на Арсенал получи най-много гласове сред десетте претенденти за изпълнението си срещу Кристъл Палас на 1 януари 2017 година. Жиру вкара невероятно попадение с пета, а голът му бе определен като „ударът на скорпиона“.

Наградата на Жиру бе връчена от уругвайската легенда Диего Форлан и актрисата Катрин Зита Джоунс.

„Този удар не може да бъде осъществен на тренировъчното игрище. Очевидно имах късмет. Благодаря ви много. Преди всичко трябва да кажа, че тази награда е невероятна чест за мен. За мен е чест да получа тази награда, която са я получавали толкова много легенди на световния футбол. Благодаря на феновете, които са гласували за мен. Искам да благодаря на своите съотборници и на семейството си, които ме правят това, което съм в момента. Посвещавам наградата си на своя баща“, каза Жиру след награждаването.  

За трофея тази година спориха венецуелката Дейна Кастеланос, нападателят на Арсенал и френския национален отбор Оливие Жиру и южноафриканският вратар Оскарин Масулуке.

Кастеланос попадна сред финалистите с гола си срещу Камерун по време на Световното първенство за девойки до 17 години. Младата нападателка се разписа с невероятен удар от центъра на терена. По този начин тя стана и втората венецуелка, която попада в престижната класация, след като през миналата година това стори и нейната сънародничка Данюшка Родригес.

Заслужено сред финалистите за отличието попадна и Оливие Жиру след брилянтното му изпълнение на „скорпионен удар“ в шампионатния мач от Висшата лига срещу Кристъл Палас. Със своя уникален гол нападателят на Арсенал стана и първият французин, който попада в призовата тройка за наградата „Пушкаш“.

Третият претендент е южноафриканският вратар Оскарин Масулуке, който в последната минута вкарва със задна ножица изравнителния гол за своя Барока в двубоя срещу Орландо Пайрътс.