Въпреки че Арсенал се състезава в Лига Европа, а Тотнъм в Шампионската лига, „топчиите” все още могат да вгорчат усещането за триумф на своя градски съперник над най-големия си враг. „Шпорите” ще срещнат Ливърпул на 1 юни, а Арсенал се изправя срещу Челси няколко дни по-рано в по-малкия европейски клубен финал.

Сблъсъкът за Лига Европа обаче може да има последици за следващия сезон в Европа. Победа в Баку ще осигури място на „артилеристите” и Унай Емери в Шампионската лига, въпреки че останаха извън Топ 4 в Англия. Отборът може да се превърне в петият английски тим в най-комерсиалната надпревара, ако се наложи над Челси, който вече има квота за ШЛ.

Евентуална победа на Арсенал може да повлияе на Тотнъм, ако „шпорите” загубят от Ливърпул в Мадрид.

Ако „топчиите” победят Челси, те ще отидат директно в Първа урна за жребия за груповата фаза на Шампионската лига.

Манчестър Сити, финансовия феърплей и квотите за ШЛ

Най-силната група се състои от шампионите на страните на Англия, Испания, Италия, Франция, Германия, Русия и победителите в Шампионската лига и Лига Европа. Досега това включва Манчестър Сити, Барселона, Ювентус, ПСЖ, Зенит и спечелилият в Германия. 

Италианец свири финала Челси - Арсенал

Тотнъм може да се присъедини към тази група, само при условие, че победи Ливърпул на финала. Ако загубят, ще попаднат в Трета урна.

За да попаднат във Втора урна, играчите на Маурисио Почетино се нуждаят от няколко неща, едно от които е Арсенал да загуби финала в Лига Европа. Тотнъм, който е на 17-о място в ранкинга на УЕФА, се надява също Севиля, Порто и Рома да не се класират чрез своите вътрешни първенства.

Това е още една причина Тотнъм да се надява Арсенал да бъде победен от Челси във финала на Лига Европа.