Считаният за направил ужасяващ сезон за Арсенал Шкодран Мустафи има по-добро представяне през сезона от бъдещия най-скъп бранител в света Хари Магуайър. Както е известно, Магуайър е на броени часове да подпише договор с Манчестър Юнайтед, който ще плати на Лестър Сити 85 милиона паунда за него.

Германският защитник на „топчиите” Мустафи пък бе раздиран от критики през миналия сезон, след като дори бе на прага да напусне „Емирейтс” през това лято посока Монако.

Юнайтед иска да вземе Магуайър от една година насам, като тази сделка се готви вече прекалено дълго. По този начин 26-годишният Магуайър ще стане най-скъпият бранител в историята, задминавайки Върджил ван Дайк от Ливърпул през 2018-а година.

След истерията за най-голямата сделка обаче се вижда, че Шкодран Мустафи е по-добър в седем от осем основни защитни показатели през миналия сезон. Единственото, в което Магуайър е по-солиден от Мустафи са блоковете (18:17). Във всяка една друга категория световният шампион с Германия е по-добър от своя колега. Мустафи има повече намеси, повече шпагати, с по-добър процент, а доминира също така и в изчистванията.

Невероятното е, че Мустафи има 73% спечелени шпагати, докато процентът на Магуайър е 55. Въпреки добрите показатели на Мустафи сравнение с бранителя на Лестър, то феновете на Арсенал са му достатъчно гневни след поредицата от грешки от него, лишили Арсенал от участие в Шампионската лига за трета поредна година.

Въпреки това мениджърът на Юнайтед Оле Гунар Солскяер ще предложи шестгодишен договор за Магуайър.